Očito je Bosanska Posavina rasadnik brojnih sportskih talenata. Tu dvojbe nema.

Posavski nogometaši su palili i žarili bivšom Jugoslavijom, Europom i svijetom. To čine i danas. Vrlo su uspješni. No, u svijetu sporta Posavina se može podičiti i kontinentalnim medaljama i to u pojedinačnim sportovima.

Boksači su već i opjevani, ali postoje i oni za koje zna cijeli svijet a u Posavini su prekriveni velom tajne ili se možda ne zna da su Posavljaci ili Posavke, pogotovo u onim manje popularnim sportovima, ali i onim sportskim granama koje traže i mnogo više odricanja, rada i odgovornosti.

Ako se tomu doda i činjenica da se počesto radi o ženskoj konkurenciji, onda je podvig još i veći. Kada s neba ka zemlji pogled baci pokojni branitelj 107. HVO brigade Gradačac Piljo Šimić iz Donjih Hrgova oči mu se zasigurno zaustave na kćerki Ani, koja osvaja sve što se osvojiti može.

Pošla je obiteljskim stopama, jer u bližoj obitelji gotovo svi su bili sportaši. Djed i stričevi igrali su nogomet za Slogu i Zvijezdu, a tetka Slavica je bila poznata odbojkašica. Vjerojatno je tetka ponajviše i utjecala da su se Ana i sestra joj Ivana odlučile za igrati odbojku još u osnovnoj školi. No, Ana je ubrzo uvidjela da postoji sport koji joj leži i u kojem može ostvarivati vrhunske rezultate.

Odlučila se za atletiku i skok u vis.

– Radi se o vrhunskoj sportašici koja je brzo napredovala i u povijesti hrvatskih visačica Ana Šimić zauzima drugo mjesto, odmah iza Blanke Vlašić. Na svim našim mitinzima i državnim prvenstvima redovito je osvajala drugo mjesto i zaslužila majicu reprezentacije Hrvatske i postala olimpijka, kažu u Hrvatskom Olimpijskom odboru.

Ono što mnogi posavljaci zasigurno ne znaju jeste činjenica da je Ana Šimić osvojila niz medalja najsjajnijeg sjaja kroz dijamantsku ligu, svjetska i europska prvenstva.

A ono što je uz sve to najbitnije ostala je ona ista djevojčica iz Hrgova Donjih, ponizna i dostojanstvena na ponos cijele joj Posavine, a posebno strica Marijana, koji se kao društveni djelatnik zalaže za bolje sutra gradačačkih i Hrvata sjeveroistočne Bosne.


Autor: CroExpress, Anto Pranjkić Datum objave: 16.10.2020.