CroExpress/Hina

‘El Trinche’, kako mu je nadimak, nalazio se u induciranoj komi nakon što ga je na ulici napao jedan mladić, udario u glavu, a zatim mu ukrao bicikl. Napadnut je po noći blizu skromne kuće u kojoj se rodio prije 74 godine.
Argentina u petak oplakuje velikog nogometaša.


‘Ubili su idola, fantastičnog igrača. Mitskog nogometaša jednog grada. Ubili su nogometnu baštinu Argentine koja je danas zavijena u tugu’, izvijestio je američki portal ESPN. Tisuće čitatelja i stanovnika Argentine šalju sućute, izraze tuge i ogorčenja.

Carlovich je simbol nogometa u Rosariju, trećem po veličini gradu u Argentini, gdje se rodio i Lionel Messi.
Carlovich, sin hrvatskog vodoinstalatera, živio je u kući u kojoj se rodio kao najmlađi od sedmero djece. Uvijek je bježao od slave i novca, a hvalili su ga velikani argentinskog nogometa Diego Maradona, César Luis Menotti, José Pekerman i Marcelo Bielsa.

Carlovicheva diskretna karijera trajala je 15 godina. Počeo je igrati u Rosario Centralu, u prvoj ligi, no onda je nastupao u lokalnim nižim ligama a najslavnije trenutke je doživio u dresu Central Córdobe i Independiente Rivadavije koje je nazivao svojim ‘dvjema ljubavima’. Nikada nije uzletio na veliku međunarodnu scenu jer je El Trinche više volio uživati u životu nego na treninzima. Znao je i ne dolaziti na utakmice.

‘Puno je toga o meni izgovoreno, ali većinom neistine. Ono ono što je istina jest da nikada nisam volio biti daleko od svog kvarta, od roditeljske kuće i kafića u kojeg sam zalazio. Nisam volio biti daleko od svojih prijatelja i ‘Baska’ Artole koji me je učio kako udarati loptu kada sam bio dječak’, ispričao je prije nekoliko godina Carlovich. Karijeru je završio 1986. u Central Córdobi.
Maradona, koji je te godine s Argentinom postao svjetski prvak, došao je 1993. godine u klub Newell’s Old Boys gdje ga je jedan novinar dočekao s nazivom ‘najbolji nogometaš’. Maradona mu je odgovorio: ‘Najbolji nogometaš je već igrao u Rosariju, a on se zove Carlovich’.

‘Pretvorio se u simbol romantičnog nogometa kakav više ne postoji’, rekao je Jorge Valdano, bivši napadač Real Madrida koji je s Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo 1986. godine. Oni koji su ga gledali i poznavali pričaju kako je igrao za dušu, uživao u nogometu ne misleći na profesonalizam. Zbog toga je ostao nepoznat izvan granica Argentine.

‘Danas svijet poznaje elitne igrače jer su igrali ili igraju u poznatim klubovima ili na svjetskim prvenstvima, ali on je imao te iste kvalitete. Bio jedan od najboljih koje sam ja vidio’, rekao je 70-godišnji José Pékerman, koji je bio izbornik Argentine ma Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Datum objave: 08.05.2020.