Autor: CroExpress

Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje predvodi državni tajnik Zvonko Milas, dana 18. listopada 2018. započelo je službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama s planiranim posjetama hrvatskim iseljeničkim zajednicama u saveznim državama Kaliforniji i New Yorku.

U četvrtak, 18. listopada 2018., izaslanstvo Ureda posjetilo je Hrvatski kulturni centar u Sacramentu osnovan 1976., a u čijim je prelijepim prostorijama i održan sastanak s predsjednikom Milanom Barosevichem i članovima kulturnog centra.

Istog dana, izaslanstvo Ureda održalo je kratak sastanak s Violet Grgich, na kojem se raspravljalo o modelima gospodarske suradnje i prijenosa znanja primijenjenih u vinariji Miljenka Grgicha, hrvatskog iseljenika te cijenjenog i nagrađivanog enologa. Tom prilikom izaslanstvo Ureda se susrelo i s mladim stipendistima zaklade Grgich Hills, koja svake godine stipendira tri najbolja studenta s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U petak, 19. listopada 2018., pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svečano je otvorena treća godišnja konferencija Udruženja američko-hrvatskih stručnjaka (Association of Croatian American Professionals – ACAP).

ACAP je i ove godine predstavio velik broj tema izloženih od istaknutih američko-hrvatskih stručnjaka, kao i konkretne prijedloge jačanja suradnje i stvaranja novih poslovnih prilika.

Ovogodišnja, treća konferencija ACAP-a je započela s predstavljanjem postignuća i iskoraka ostvarenih nakon prošlogodišnje konferencije, pa je tako, nakon svečanog otvorenja, naglašena potpora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u projektu ‘Ljetna škola Domovina’ kreiranog za treće i četvrte generacije hrvatskih iseljenika, a koji je primarno usmjeren na jačanje identiteta, upoznavanje domovine svojih predaka kroz bogati kulturni, obrazovni i povijesni program.

Također, u sklopu pozitivnih iskoraka naglašena je i značajna uloga Ureda u organizaciji stručnih seminara i radionica hrvatskog jezika i kulture za učitelje i učenike koje su se u ožujku ove godine održale u tri hrvatske škole u Chicagu te u hrvatskim školama u Milwaukeeju i Clevelandu te projekt Korijeni.

Na kraju službenog programa upriličena je gala večera na kojoj se obratio državni tajnik Milas koji je istaknuo kako je ACAP svojim posebnim pristupom i djelovanjem postao odličan model i usmjerenje za budući razvoj hrvatskih zajednica diljem svijeta. Uz predsjednika ACAP-a, Marka Zoretica te ostalih organizatora na gala večeri, s riječima potpore obratio se Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u.

Datum objave: 22.10.2018.