Autor: CroExpress

Parlamentarni izbori ostavili su izvan Sabora nekoliko političkih stranaka, među kojima su Živi zid, Stranka rada i solidarnosti, Demokrati, dok će više zastupnika prvi put sjesti u saborske klupe. Nova lica dolaze iz političke platforme Možemo!, Domovinskog pokreta, prenosi Hina, a tu su i nezavisni kandidati s liste Mosta – Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić.

Nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ osvojio 66 mandata, SDP 41, Domovinski pokret Miroslava Škore 16, Most devet, koalicija okupljena oko platforme Možemo! sedam mandata, koalicija SSIP tri, a HNS i Reformisti po jedan mandat, u Hrvatski sabor ulaze neka nova lica. Iz političke platforme Možemo! u parlament po prvi put ulaze Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, ali i profesor Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić. Iz tzv. zeleno-lijeve koalicije. Zastupnički mandat dobile su i Katarina Peović iz Radničke fronte te Rada Borić iz Nove ljevice, kao i nezavisni kandidat Bojan Glavašević te kazališni glumac Vilim Matula.

U zastupničke klupe će tako iz redova Domovinskog pokreta prvi put sjesti sestra predsjednika te stranke, Vesna Vučemilović. Ulaze i Miroslav Škoro, Ruža Tomašić, dok prethodni saborski mandat produžuju kandidati s te liste Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) i Hrvoje Zekanović iz Suverenista. Sa Škorine liste i zabavljač Davor Dretar Drele također će dobiti mjesto u Saboru. Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus osvojila je tri mandata te mjesto u saboru donijela Daliji Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Mariji Puljak (Pametno) te Dario Zurovec iz Fokusa.

Novi saborski zastupnici su i Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, neovisni kandidati s liste Mosta te Marin Miletić.  Stranka rada i solidarnosti nije na ovim parlamentarnim izborima dobila nijedan mandat, a bez saborske klupe ostali su i njihovi “žetončići”, pa primjerice u Saboru više nema Marije Puh, koja se kandidirala na listi Čačićeve stranke Reformisti, ali niti bivše SDP-ovke Milanke Opačić, koja je bila kandidatkinja Bandićeve stranke, i to posljednja na listi u 7. izbornoj jedinici.

Ovo je prvi put nakon 2000. godine da Opačić nije dobila mjesto u Hrvatskom saboru. U saboru neće biti ni predsjednika stranke Demokrati Miranda Mrsića, s obzriom da nisu osvojili nijedan mandat, zbog čega je stranka izgubila status parlamentarne. Nema niti Željka Glasovića, kojemu je glasove dijaspore uzeo HDZ. Sabor će biti i bez zastupnika Živog zida i njihove koalicije, pa u saborskim klupama više neće biti jednog najaktivnih zastupnika u prošlom sazivu, Ivana Pernara (Stranka Ivana Pernara), a nema niti Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku). Iz Sabora odlaze i Vlaho Orepić, Branimir Glavaš, Darinko Kosor, Željko Jovanović.
Bez mandata ostao je i SDP-ovac Gordan Maras, koji je bio 6. na listi Restart koalicije u I. izbornoj jedinici. U saborske klupe neće ni Branko Hrg (HDS), ali niti HDZ-ovci Branka Juričev-Martinčev, Stevo Culej i Miro Kovač, kao niti bivši SDP-ovac Igor Peternel koji je bio kandidat na listi Miroslava Škore.

Datum objave: 07.07.2020.