Autor: CroExpress

Dijaspora je odabrala. HDZ-ovi kandidati osvojili su sva tri mandata u XI. izbornoj jedinici. Nevenko Barbarić dobio je najviše glasova, čak 3 864, Radoje Vidović dobio je 2 827, a nositeljica liste Zdravka Bušić 2 784 glasa.

General Željko Glasnović nije uspio obnoviti mandat saborskog zastupnika i to zbog svega 10 glasova razlike.
Neovisna lista – Željko Glasnović je osvojila 5.958 glasova (20,97 posto), dok je lista HDZ-a osvojila 17.905 glasova (63,02 posto). 

Nevenko Barbarić

Nevenko Barbarić  je aktualni gradonačelnik Ljubuškog i jedan od najdugovječnijih lokalnih čelnika u Hercegovini.

I ranije se okušao na izborima za Hrvatski sabor, i to na Parlamentarnim izborima 2015. godine na listi Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om. Tada mu nije pošlo za rukom, ali ove godine dobio je najviše preferencijalnih glasova. 

‘Zahvaljujemo Vam što ste mi svojim glasom ponovno ukazali povjerenje i dali veliku podršku te ponovno dajem obećanje da Vas neću iznevjeriti i da ću predano raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz Hrvatske u naše krajeve. Osobno jamčim da ću biti spona svima onima koji će u našoj županiji i cijeloj Bosni i Hercegovini raditi na svim razvojnim projektima, ali i prilikom rješavanja problema. Bit ću vaš čovjek u Zagrebu, na mjestu gdje se donose odluke’, poručio je nakon pobjede novopečeni saborski zastupnik.

Nevenko Barbarić rođen je 1962. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Ljubuškom, a diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Mostaru 1989. godine.

Osnivač je i član HDZBiH od 1990. godine. Prvi put za čelnog čovjeka Ljubuškog izabran je 2004. godine, a građani su mu svoje povjerenje izglasavali još u tri navrata. Ove godine najavio je kako se više neće kandidirati za mjesto gradončelnika već da će tu ulogu prepustiti mlađima. 

Radoje Vidović

Prvi u povijesti za Središnju Bosnu iz XI. Izborne jedinice osvojio je mandat Radoje Vidović.

U svojoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije te načelnika općine Kreševo. Dugogodišnji je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Kreševo i trenutni predsjednik Županijskog odbora ove stranke na razini Županije Središnja Bosna.

Rođen je 1970. godine u Kreševu, suprug i otac troje djece, a po zanimanju profesor povijesti i zemljopisa. Član je Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a kao pripadnik HVO-a bio je i aktivni sudionik Domovinskog rata.

Zdravka Bušić

Zdravka Bušić, sestra pokojnog Zvonka Bušića, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, potpredsjednica HDZ-a i jedna od najbližih suradnica predsjednika stranke, Andreja Plenkovića također ulazi u Hrvatski sabor.

U Hrvatsku je iz SAD-a stigla pozivom predsjednika Franje Tuđmana, a od 1990. do 1995. bila je savjetnica i pročelnica Tuđmanovog Ureda.

Rođena je 1950. godine u Imotskom. Gimnaziju je završila u američkom gradu Clevelandu, a diplomirala je političke znanosti i završila poslijediplomski studij bibliotekarstva i informatike.

Izabrana je za saborsku zastupnicu u dva mandata na listi HDZ-a, 1995. i 2000., no prešla je u redove Hrvatskog bloka Ivića Pašalića.

2004. godine postaje savjetnica za informatizaciju u NSK u Zagrebu.

U HDZ se vraća u ožujku 2012. Na izborima za Europski parlament izabrana je među prvih 12 hrvatskih zastupnika u tom tijelu. Za mandata HDZ-ova ministra Mire Kovača na čelu MVEP-a, Zdravka Bušić imenovana je njegovom zamjenicom.

Kada je riječ o rješenju hrvatskog pitanja u BiH, zastupa stajalište kako je ‘vlastita federalna jedinica’ jedino rješenje za probleme hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Dobitnica je brojnih odlikovanja, među ostalim, Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom i Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, piše Večernji list.

Datum objave: 06.07.2020.