Iz minute u minutu, iz sata u sat, iz dana u dan dolazile su nam neobične fotografije i infomacije iz prijedorskoga kraja. Tamo skupina Hrvata okupljena oko udruge građana Altruist i njezina predsjednika Mirka Pandže, unatoč brojnim nedaćama i okolnostima krupnim koracima: grabi čisti sve što im se nađe na putu.

Naime, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, kojim uspješno upravlja vukovarski dvojac državnih tajnika Zvonko Milas i Nikola Mažar sa svojim suradnicima, prije izvjesnoga vremena su osjetili ispravnost zahtjeva ove udruge da im se doniraju sredstva kako bi nabavili bager, kojim bi omogućili čišćenje rastinja s već zapuštenih ognjišta i koliko-toliko stvarali uvjete za povratak na vjekovana hrvatska ognjišta u prijedorskom dijelu Bosne i Hercegovine.

Udruga Građana Altruist, u proteklom razdoblju, u trajanju izvanrednog stanja zbog epidemije zvane Korona uz velike napore svakodnevno se posvetila pomoći ugroženim obiteljima prijedorskog kraja! Uz dotadašnji administrativni rad, pomoć pri rješavanju zahtjeva za povratak i zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva, udruga je u zadnje dvije godine završila niz infrastrukturnih projekata.

Zahvaljujući Uredu za Hrvate izvan RH i podršci Ureda za stambeno zbrinjavanje, koji su nam omogućili sredstva za nabavu bagera, bili smo u mogućnosti izvršiti popravke-saniranje niz lokalnih cesta u mjestima-selima prijedorskog kraja,te olakšati život ljudima koji tu žive kao i povratnicima koji rade na obnovi svojih domova.

Odrađeno je desetak čišćenja obiteljskih imanja i priprema terena za gradnju povratničkih kuća. Ove godine je započeta gradnja i obnova 15-ak obiteljskih kuća povratnika, kaže gospodin Pandža i napominje da nije samo krov nad glavom jedini uvjet za nesmetan život. Tu su i druge infrastrukturne potrebe: ‘Kako voda život znači, mi smo iskopali desetak bunara za vodu, obiteljima koji cijelo vrijeme ovdje žive, kao i na imanjima povratnika. Kao što rekoh, u izgradnji je petnaestak kuća povratnika, kojima smo većini njih izgradili prilazne puteve do njihovih imanja kao i izvršili čišćenje gradilišta od ruševina starih objekata porušenih tijekom proteklog rata.

Udruga Altruist je završila zahtjevan projekat vodovoda u dužini 500 metara socijalno ugroženoj obitelji. Radili smo i na uređenju-izgradnji prilaznih puteva grobljima u našim mjestima, kao i čišćenju okoliša i pripreme za ograđivanje istih. Izradili smo parkirališta u neposrednoj blizini groblja, da omogućimo dolazak vozilima do posljednjeg počivališta najmilijih’, kaže neumorni Mirko i ističe da su ipak potrebe socijalno ugroženima na prvom mjestu.

Svakodnevno smo angažirani na pomoći, bolesnima-nemoćnima-starima-socijalno ugroženima, u nabavi i dostavi neophodnih lijekova kao i paketa sa hranom.U vrijeme pandemije od veljače do danas, udruga Altruist je nabavila i dostavila namirnice za preko stotinu obitelji u potrebi prijedorskog kraja, bez obzira na nacionalnost tih obitelji. Starima, bolesnima, nepokretnima smo omogućili prijevoz u dom zdravlja, radi ostvarivanja liječničke pomoći. U budućem razdoblju uz nastavak svih dosadašnjih aktivnosti, kao što je briga i pomaganje za najugroženije obitelji, radit ćemo na izgradnji-popravku lokalnih puteva u mjestima prijedorskog kraja, koji su neophodni za opstanak kao i povratak u naša mjesta.

Još jednom se zahvaljujemo na pomoći Ureda za Hrvate izvan RH, Ureda za stambeno zbrinjavanje RH, gen. konzulu RH u Banja Luci, dekanu Marku Vidoviću župniku prijedorske župe i don Zlatku Matiću župniku ljubijske župe, te se nadamo i daljnjoj pomoći u realizaciji projekata, koji služe za održivi opstanak i lakši povratak na svoja ognjišta ljudima prijedorskog kraja’, zaključuje naš razgovor Mirko Pandža, predsjednik Udruge Altruist iz Banja Luke, koja već godinama pokazuje kako su i nemoguće stvari moguće ako se čine s ljubavlju.


 

Autor: CroExpress/Anto Pranjkić Datum objave: 04.06.2020.