Autor: CroExpress/dw

Volkswagen – a čini se kako mu je u tome pomagala i politika – je na sve načine pokušao izbjeći plaćanje odštete prevarenim vlasnicima dizelaša. No, kako piše Anđelko Šubić za Deutsche Welle Savezni sud je odlučio: VW mora platiti. Još od kako je koncern Volkswagen uhvaćen u manipulaciji vrijednosti ispušnih plinova u svojim vozilima s dizelskim motorima, traje načelno natezanje s kupcima: je li to prijevara?

Jer svi su oni kupili vozilo vjerujući podacima koje je objavio proizvođač što onda znači i viši razred ekološke podnošljivosti. To nije samo zaštita okoliša, nego i pitanje novca: viša norma znači i manji porez na osobna vozila, a pitanje je i gdje će u dogledno vrijeme smjeti voziti automobili koji imaju nižu kategorizaciju Euro normi.

To je značilo i da su vlasnici takvih vozila još jedva mogli dobiti pristojnu cijenu ako bi ih željeli nekome prodati. Volkswagen se dugo borio uopće priznati da je nešto mutio s računalom vozila i odlučno je odbijao vlasnicima besplatno preraditi ispušni sustav kako bi odgovarao deklariranim vrijednostima kojima su vlasnici vjerovali. Pristao je nadograditi program računala kako bi ti automobili bili nešto “čišći” – ali kako se brzo pokazalo: tako “nabrijani” su brzo završavali u radionici s još mnogo većim štetama. Jer tu je uvijek načelno pitanje: mi smo kupili “čist” automobil, a dobili smo “prljav”. Zato želimo novac nazad.

Neću popust, nego novac

Na bezbrojnim sastancima čelnika proizvođača automobila s političarima je i Volkswagen bio jedino spreman na ustupak da takvim vlasnicima da određeni popust kod kupnje novog automobila, naravno opet iz obitelji Volkswagen. Ali vlasnicima je već bilo dosta tog koncerna kojem se očito ne može vjerovati i nisu htjeli nekakav popust, nego odštetu: novac za gubitak vrijednosti automobila koji je već od početka zbog ispušnih plinova zapravo vrijedio manje nego što su oni platili.

Redale su se sudske parnice, tu je bio i problem “skupne tužbe”, dakle parnice koju bi protiv koncerna Volkswagen vodila čitava skupina vlasnika takvih vozila – što u njemačkom pravosuđu u načelu nije moguće. Ali sad je tom natezanju konačno došao kraj. Zapravo se i u presudi najviše sudske instance, Saveznog suda u Karlsruheu, radi o tužbi jednog, konkretnog vlasnika, Herberta Gilberta iz pokrajine Rheinland Pfalz: on je 2014. kupio rabljeni, ali gotovo nov VW Sharan za skoro 31.500 eura, ali već sljedeće godine je izbio taj skandal s dizelom i vrijednost tog vozila je drastično pala. Da je znao, on taj automobil ne bi kupio.

Ne vrijedi za sve

Sud mu je dao za pravo: koncern Volkswagen je prisiljen prihvatiti to vozilo nazad i platiti kupcu dio cijene, doduše umanjenu za vrijednost prijeđenih kilometara. Makar je to presuda koja će biti primjer i u tisućama drugih slučajeva, to nipošto ne znači kako će svi vlasnici takvih dizelaša sad od Volkswagena dobiti novac.

Najprije, presuda još nije pravomoćna, a uopće izgleda na takvu vrstu odštete imaju samo oni vlasnici koji su pojedinačno i tužili koncern Volkswagen. On se naravno odnosi samo na njemačke vlasnike takvih automobila ili barem na one koji su kupili vozilo u Njemačkoj i onda u ovoj zemlji i podigli tužbu.

No ima i drugih tužbi o kojima još nema konačne presude: na primjer u slučajevima kad je vozilo kupljeno nakon što je već bilo poznato kako Volkswagen krivo navodi vrijednosti ispušnih plinova, a neki nisu tužili Volkswagen, nego prodavača od kojeg su kupili vozilo. I na koncu, tu su i tužbe protiv drugih proizvođača automobila koji su također tako “kreativno” pretvorili svoje automobile u čistunce – na štetu vlasnika.

Datum objave: 26.05.2020.