PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

07.07.2020
tekst
tekst

Aktualno

SVAKI NIJEMAC BIT ĆE SIROMAŠNIJI ZA NAJMANJE 3.600 EURA Prof. Gabriel Felbermayr iz Kiela: 'Ovo će biti najteža recesija od Drugog svjetskog rata'

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Teško razdoblje pred nama.

Br. pregleda: 2365

CroExpress

Predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju iz njemačkog Kiela prof. Gabriel Felbermayr (43) očekuje da će zbog koronavirusa svaki pojedinac u Njemačkoj biti siromašniji za najmanje 3.600 eura.

'Ako se prognoza Vlade obistini, onda će kriza svakog Nijemca, uključujući i djecu i starce, koštati po glavi 3.600 eura', kazao je za njemački BILD.

Njemačka vlada procjenjuje da će privredni sustav biti izložen padu za 8,7 posto u ovoj godini. Bruto domaći proizvod u iznosu od 3,4 bilijuna eura (2019.) smanjio bi se za oko 300 milijardi eura.

'Moramo ekonomsku dimenziju krize shvatiti ozbiljno', upozorava Felbermayr.

Njegov kolega, Lars P. Feld, također upozorava na ekonomske posljedice pandemije. 'Mirovanje i nerad bi trebalo prekinuti najkasnije do kraja svibnja, inače će posljedice za gospodarstvo bile prevelike', kazao je za BILD.

'Ovo će biti najteža recesija od Drugog svjetskog rata, toga danas moramo biti svjesni', zaključio je Felbermayr.

Minhenski institut Ifo prognozira mnogo mračniji scenarij, naime, u najgorem slučaju, gospodarski bi pad ove godine u Njemačkoj mogao bilježiti gotovo 20,5 posto.

Također su izračunali da bi cijena koštanja mogla iznositi 8.753 eura po glavi stanovnika.

27.04.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.