Autor: CroExpress/Hina

I Hrvatska i Europska unija u ovom trenutku imaju dovoljno resursa za odgovor na širenje koronavirusa, ali je pitanje koliko će ta kriza potrajati, izjavio je u petak ministar zdravstva Vili Beroš nakon završetka izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a. 
Ministar Beroš je sazvao izvanredni sastanak Vijeća kako bi ministri zdravstva ponovno razmijenili iskustva o tome što je dosad učinjeno u njihovim zemljama na suzbijanju infekcije koronavirusa i koliko su poduzete mjere učinkovite. U vrijeme kada je sazvan prvi izvanredni sastanak ministara zdravstva 13. veljače, bilo je tek nekoliko desetaka slučajeva oboljelih, a danas ih je, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), preko pet i pol tisuća u 27 članica EU-a, zemljama Europskog ekonomskog prostora i Velikoj Britaniji. 

‘Pripremamo se kolikogod je moguće jer je ovo jedan novi izazov, nova kriza i dosad nije viđen ovakav scenarij. Vjerujem da će s dolaskom toplijeg vremena infekcija jenjavati, ali moramo biti pripravni na sve scenarije i zato danas i jesmo tu da razgovaramo’, rekao je ministar Beroš.

Beroš je izrazio zadovoljstvo time što je dio ministarstava objavio da su u njihovim zemljama pojačani napori za povećanje kapaciteta proizvodnje zaštitne opreme i lijekova. Što se tiče nešto problematičnije opreme poput respiratora, gdje nije tako lako moguće multiplicirati proizvodnju, takve opreme ima dovoljno na svjetskom tržištu. Osim toga, Komisija je pokrenula postupak objedinjavanja postupka javne nabave za zemlje članice što bi trebalo olakšati nabavu opreme.

Ipak, ključno je koliko će kriza trajati, jer nitko nema toliko potrebne oprema u zalihama da mogu potrajati dulje vrijeme, kaže Beroš.

Na pitanje je li bio u kontaktu s veleposlanicom pri EU-u Irenom Andrassy, koja je od danas u samoizolaciji jer je na jednom sastanku sjedila pored zaposlenika Vijeća EU-a koji je bio pozitivan na koronavirus, ministar Beroš je odgovorio niječno.
‘Tijekom današnjeg izvanrednog sastanka dobili smo informaciju da je naša veleposlanica bila u kontaktu s osobom koja je pozitivna. Ja osobno nisam bio s njom u bližem kontaktu’, rekao je Beroš.

Veleposlanica Andrassy nalazi se u samoizolaciji preventivno i nema nikakvih simptoma.

U sažetku rasprave s današnjeg izvanrednog sastanka hrvatsko predsjedništvo ponavlja da je najbolji doprinos u borbi protiv širenja zaraze na razini EU-a jačanje solidarnosti i suradnje među članicama. Pozivi na solidarnost nisu slučajni budući da neke zemlje članice ograničavaju izvoz zaštitne opreme kako ne ispraznile svoje zalihe, dok se u nekima već osjeća nedostatak oprema, zbog čega je dio proizvođača podigao cijene nastojeći iskoristiti trenutačnu situaciju. Stoga se pozivaju zemlje članice da ‘identificiraju dostupnost i potrebe za medicinskom opremom i lijekovima kako bi se osigurala proizvodnja, skladištenje, dostupnost i racionalna uporaba zaštitne opreme u EU-u’.

Datum objave: 06.03.2020.