CroExpress/hrvatiizvanrh

Uz državnog tajnika Zvonka Milasa i djelatnike Ureda, susretu su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Ured intenzivno, u suradnji s drugim resorima, posvećuje pozornost i usmjerava aktivnosti prema pripadnicima hrvatske zajednice u Venezueli, pomažući im u potrebama koje oni sami iskazuju kao prioritetne i pružajući im potporu pri useljenju i integraciji. Uz pružanje dodatne potpore, cilj je ove inicijative osigurati rješavanje statusnih i drugih specifičnih pitanja.

Državni tajnik Milas napomenuo je kako je Ured do sad imao prigodu upoznati se i surađivati sa sudionicima susreta kroz razne aktivnosti, dodavši kako je ovakav susret najbolji način za uspostavu direktne komunikacije između povratnika, stipendista, Ureda i drugih resora, kako bi se osiguralo rješavanje statusnih pitanja s kojima se susreću u Hrvatskoj. ‘Iako ste se možda susreli ili se susrećete s određenim administrativnim zaprekama, odnosno izazovima radi jezične barijere, budite uvjereni da je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH mjesto na kojem ste uvijek dobrodošli i na kojem ćemo zajednički iznaći rješenje’.

Josip Hrgetić zahvalio se u ime povratnika iz Venezuele na organizaciji zajedničkog susreta i prigodi da se direktno iskažu individualizirane potrebe te komuniciraju teme od posebnog interesa poput stjecanja hrvatskog državljanstva, reguliranja ulaska i boravka u RH članova obitelji koji ne posjeduju hrvatsko državljanstvo, učenje jezika i zapošljavanje. Pohvalivši posebno format susreta na kojem su prisutni i predstavnici drugih relevantnih tijela, zaključio je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan RH predstavlja prva vrata za svakog povratnika iz Venezuele.

Više od 30 povratnika iz Venezuele koji su došli iz Zagreba i okolice, Zadra i zadarskog arhipelaga te Rijeke osobno se osvrnulo na svoja povratnička iskustva, administrativne izazove te buduće profesionalne i životne planove. Stipendisti Ureda na Programu učenja hrvatskoga jezika u Zagrebu iskazali su dodatni interes za upis na fakultet i zapošljavanje. Mnogi od njih stavili su naglasak na prednosti povratničkog života u Republici Hrvatskoj, u domovini svojih predaka, a danas njihovoj domovini.

Državni tajnik Zvonko Milas predložio je da se zajednički susret povratnika i stipendista ponovno održi u naredna dva mjeseca.

Datum objave: 21.02.2020.