CroExpress/Hina

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz viznog režima isključena krajem prošle godine.
Grlić se danas u Münchenu sastao s američkim državnim tajnikom Mikom Pompeom i poslije rekao kako bi i vize i dvostruko oporezivanje trebali biti riješeni do kraja godine.

‘Sve smo (uvjete) ispunili i to je pitanje trenutka. To je u interesu i hrvatskih i američkih gospodarstvenika’, rekao je novinarima Grlić Radman.

On se s Pompeom sastao uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu, vodećeg svjetskog foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Povlačenje iz Afganistana?

Hrvatska i SAD saveznici su u NATO-u i blisko surađuju u mirovnim operacijama u Afganistanu, Iraku, na Kosovu te u Poljskoj i u baltičkim državama.

Upitan hoće li i Hrvatska poput SAD-a povlačiti svoje snage iz Afganistana, ministar je rekao da će Zagreb to pitanje koordinirati s Washingtonom.

‘To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u’, istaknuo je.

Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je s Pompeom kratko razgovarao o nabavi borbenih zrakoplova i o nedavnom padu helikoptera Kiowa kraj Zablaća. Letjelicu je Hrvatskoj donirao SAD.

Grlić Radman će se kasnije u petak susresti i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

‘Hrvatska insistira na poštivanju međunarodnog prava… i činimo sve kako bi Iran pozvali da se striktno drži nuklearnog dogovora’, rekao je šef diplomacije zemlje koja trenutno predsjeda EU-om.

Datum objave: 14.02.2020.