Autor: CroExpress

U Skopju je prije nekoliko dana održana konferencija “Status i položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji”. Konferenciji su u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH nazočili zamjenik državnog tajnika Dario Magdić i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milan Bošnjak. Važnost ovog pitanja prepoznali su i predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije g. Oliver Spasovski, veleposlanica Republike Hrvatske Nives Tiganj, ministar dijaspore u Vladi SRM i supredsjednik Međuvladinog mješovitog odbora Edmond Ademi, predstavnici NATO-a, profesori i stručnjaci te drugi visoki uzvanici uveličavši konferenciju svojim dolaskom i sudjelovanjem u raspravama.

Važan okvir za poboljšanje položaja hrvatske i makedonske manjine u dvije države jest Međuvladin mješoviti odbor koji je Hrvatska sporazumno formirala sa Sjevernom Makedonijom. “S veseljem ističem da su, nakon velikog zastoja, 2018. godine u Skopju i 2019. u Zagrebu, održane sjednice ovog Odbora što je pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava i na unaprjeđenje odlične bilateralne suradnje, ali i prava prilika za nove iskorake i poboljšanje razine manjinskih prava” rekao je zamjenik državnog tajnika Dario Magdić.

“Veseli nas i što su u proteklih godinu dana u Sjevernoj Makedoniji vidljivi pozitivni pomaci za koje se nadamo da će se nastaviti, a nadamo se i da će Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno našim vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dvije države iz 2007. godine”, dodao je, zahvalivši predstavnicima Hrvata na organizaciji konferencije i na brojnim drugim projektima koje vrlo uspješno provode s ciljem očuvanja i razvijanja svoga hrvatskoga identiteta, jačanja hrvatskoga zajedništva i povezivanja s Republikom Hrvatskom.

Datum objave: 23.01.2020.