Autor: CroExpress/Hina

U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zajednički vijenac na grobu dr. Tuđmana na Mirogoju u ime Republike Hrvatske položili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Franjo Tuđman ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda, poručio je Andrej Plenković.

Plenković je novinarima izjavio kako su se na Tuđmanovom grobu okupili kao državni vrh, ali i kao brojni poštovatelji njegova djela, državničke uloge u presudnim trenucima za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju, oslobađanje okupiranih područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Poštovanje odaju, dodao je, i Tuđmanovom vrlo jasno zacrtanom smjeru razvoja hrvatskog društva u političkom, gospodarskom, socijalnom i međunarodnom pogledu. 
‘Dr. Tuđman je kao državnik, kao disident, kao povjesničar, kao zapovjednik, kao političar, a prije svega kao pobjednik ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda. Svojom mudrošću i znanjem iskoristio je prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske’, zaključio je Plenković.

Predsjednica je putem Facebooka poručila: Tuđman – najveći kojeg smo imali Vjerovao je u Hrvatsku, u njezine ljude, kada neki u Hrvatskoj nisu vjerovali u sebe. Vjerovao je u stvaranje hrvatske države kada su neki još uvijek kalkulirali sa bivšom tvorevinom. Nije dijelio naše ljude na ‘lijeve’, ‘desne’, ‘seljake’, ‘intelektualce’ – pozvao je svakog našeg čovjeka da mu se pridruži u stvaranju onoga što su generacije sanjale – hrvatske države. Svoga na svome. I stvorio ju je. Sa svojim narodom. I kada su ga probali ubiti raketiranjem Banskih dvora – nasmijao im se u lice i nastavio osnaživati državu.  ‘Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo!’ Imamo Hrvatsku, snažnija je nego ikad, afirmirana u svijetu i tamo gdje ju je oduvijek želio – u Srednjoj Europi i na Mediteranu. Zahvaljujući Njemu i našim braniteljima. Predsjedniče, s nama ste zauvijek.

Datum objave: 10.12.2019.