Autor: CroExpress/Hina

Glas i HSU predlagali su da se po hitnoj proceduri u dnevni red sjednice uvrsti zaključak koji traži hitno izvješće o tome po kojoj se pravnoj proceduri i propisima odradio posao oko Adventa, uključujući datume kad je što provedeno. Također su tražili financijsko izvješće gdje bi se vidjelo koliki su bili troškovi Grada i koliko je Grad uprihodovao od ovogodišnjeg Adventa, no zastupnici većinom glasova nisu prihvatili taj prijedlog zaključka.
Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) pritom je ustvrdio da bi gradonačelniku trebalo uručiti nagradu u obliku reketa za najkorumpiraniji advent u Europi.

Bandić je njegov istup nazvao performansom te je poručio da postoje institucije koje se time trebaju baviti. ‘Ponosan sam na Advent. Ja sam ćaća Adventa’, odgovorio mu je gradonačelnik.

Gradonačelnika je zbog afere s adventskim kućicama prozvala i SDP-ova gradska zastupnica Vesna Nađ, a na što joj je gradonačelnik poručio da ako joj se ne sviđa advent da ne mora ići na njega ili da se baci u Savu.

‘Nikada nećete razumjeti što znači vizija, znanje, hrabrost i odgovornost. Ne čitate priopćenja, imate šprancu od 2009. – Bandić je kriminalac’, poručio je, dodavši da je ponosan na to što ‘misli svojom glavom, poštujući propise i koristeći se ovlastima i vizijom’.

‘Nemam suicidalne misli, vi da ste gradonačelnik europske metropole ne bi mi tako odgovarali. Ako ne znate odgovoriti, pitajte svog vozača, on sigurno zna’, odgovorila mu je Nađ.

Aludirala je time na Zdravka Krajinu, bivšeg gradonačelnikovog vozača, čijoj je tvrtki Eko sajam j.d.o.o. Bandić dodijelio 51 kućicu na glavnom zagrebačkom trgu za ukupno 10.500 kuna.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez) istaknuo je da je danas Međunarodni dan borbe protiv korupcije te je navodio afere i optužnice koje terete gradonačelnika.

‘Afera Srebrnjak, adventske kućice za pajdaše i prijatelje, brak i fiktivni razvod zbog stana’, nabrajao je, između ostalog, Petek, upitavši sarkastično Bandića kako mu je sve to uspjelo.

Poručio mu je i da je njegovo ‘delanje’ blagotovorno kao i kuga u 16. stoljeću.

‘Vi ste jadan čovjek. Imam li ijednu provomoćnu presudu? Odakle vam obraz da me tako optužujete? Vi kao da živite u 1946. Optužujete me bez ijednog argumenta’, odgovorio mu je gradonačelnik.

Najavio je da će o njegovim ‘navodnim nepodopštinama’ slušati idući tjedan na pressici.

Tomašević je ustvrdio kako grad provodi javne rasprave koje nemaju smisla i građane rade budalama.
‘Koja je poanta javne rasprave o otpadu, trajala je danas do ponoći, a mi danas o tome moramo odlučivati. Kad su se sve primjedbe stigle obraditi do jutros?’, upitao je Tomašević.

Bandić mu je na to odgovorio kako je u 29 dana javne rasprave stiglo 60 primjedbi, a samo jučer 400. ‘Vi ste dali odgovor na sve’, kazao je.

Mateja Mišića (SDP) zanimalo je zašto će se danas donijeti odluka o kreditnom zaduženju za žičaru i popratne objekte u visini od 537 milijuna kuna na 15 godina.

Na to ga je Bandić upitao gdje je vidio da se kapitalni projekti ne financiraju kreditima i dodao da su pokušali financirati preko EU fondova i da će to napraviti najpovoljnijom kreditnom linijom.

Stanka Kordića (Glas) zanimalo je zašto Grad želi prodati APIS državi u trenutku kada ga najviše treba, na što je gradonačelnik odgovorio da se radi o strateškoj odluci i procjeni da ‘gradu kao manjinskom vlasniku on ne treba’.

Datum objave: 09.12.2019.