Autor: CroExpress/Hina

‘Naša privrženost NATO je čvrsta kao stijena’, rekao je na početku sastanka domaćin skupa, britanski premijer Boris Johnson.
Johnson je dodao da se ‘mir nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo’.

U utorak navečer sudionike sastanka na vrhu primila je britanska kraljica Elizabeta II. u Buckinghamskoj palači, a nakon toga i britanski premijer Boris Johnson.


‘Sinoć je bila je prigoda za razmjenu mišljenja sa šefovima država koji su ovdje na 70. obljetnici Saveza. Mislim da je ozračje bilo vrlo dobro. Komentirali smo sva aktualna globalna sigurnosna pitanja, ambicije Saveza za razdoblje koje je pred nama, njegovu ključnu ulogu za mir koji je osigurao u transatlantskom prostoru u proteklih sedam desetljeća’, rekao je prije početka sastanka hrvatski premijer Andrej Plenković.

Premijer Plenković imao je bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a popodne će razgovarati i s makedonskim i crnogorskim premijerima.

NATO je u trenutku dok slavi 70. rođendan suočen s velikim razmiricama među saveznicima. Američki predsjednik Donald Trump žestoko je u utorak napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegove izjave da je NATO doživio moždanu smrt. Turski predsjednik Erdogan blokira svoj potporu planu NATO-a za poboljšanja obrane Poljske, Litve, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije. Erdogan time vrši pritisak na saveznike da podrže njegovu borbu protiv kurdske milicije YPG u Siriji.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg relativizira podjele među članicama.


‘Nije prvi put da je Savez suočen s različitim pogledima, ali uvijek ih je znao prevladati’, rekao je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a u Londonu će proglasiti svemir novom operativnom domenom. Svemir je peta operativna zona nakon kopna, mora, zraka i odnedavno kibernetičkog prostora. Oko polovine od 2000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a. Savez ne namjerava u svemir postavljati oružje, ali napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti.

Datum objave: 04.12.2019.