PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

06.06.2020
tekst
tekst

Hrvatska

HRVATSKE GRAĐANE PRILIČNO PLAŠI UVOĐENJE EURA Vujčić: Cijene neće porasti. One bi bile više i bez eura, i danas su više nego prije 20 godina

Tuđmanov kip u Kninu (foto: Hina/Tomislav Pavlek)

Tuđmanov kip u Kninu (foto: Hina/Tomislav Pavlek)

Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit, izjavio je u petak u Zagrebu guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji Večernjeg lista 'Hrvatsko predsjedanje EU - prilike i izazovi'.

Br. pregleda: 1400

Autor: CroExpress/Hina

'Činjenica je da će 20 godina nakon toga cijene biti više, ali bile bi više i bez eura, i danas su više nego prije 20 godina', rekao je Vujčić na predavanju koje je održao na temu Ulazak u eurozonu - izazovi i prilike.

Ustvrdio je da se ulaskom RH u eurozonu neće ništa bitno promijeniti u suverenosti vođenja ekonomske politike jer 'najveći dio suverenosti ostaje u našim rukama'. Kazao je i da su koristi uvođenja eura znatno veće od troškova, kako u kratkom, tako još više u dugom roku jer su troškovi pretežno jednokratni.

Vujčić je istaknuo da će se nakon ulaska u tečajni mehanizam dogoditi nešto što će imati još značajniji učinak - ulazak u jedinstveni sustav nadzora u eurozoni, kao i ulazak u mehanizam zajedničke rezolucije banaka.

'To znači da Hrvatska praktički vrlo uskoro može očekivati da će već biti u onome što se zove bankovna unija. Dakle, prije nego što uđemo u eurozonu, ući ćemo u bankovnu uniju. To bi se trebalo najvjerojatnije dogoditi već iduće godine', rekao je Vujčić.

Kazao je da je pranje novca pod posebnim povećalom nakon nekoliko skandala u EU tijekom posljednjih nekoliko godina.

30.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.