Autor: CroExpress

U Europskom parlamentu u Strasbourgu je u srijedu, 27. studenoga u organizaciji Kangaroo kluba (temeljni cilj Kluba je osnaživanje europskog jedinstvenog tržišta) održan panel pod nazivom ‘Kako prerasti zajedničku poljoprivrednu politiku: Zašto bismo trebali zajedničku prehrambenu politiku?’.
Na poziv organizatora, uz sudjelovanje Europske komisije te desetak EU parlamentaraca na čelu s Norbertom Linsom (EPP/Njemačka), predsjedavajućim Odborom za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Parlamenta, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak održao je uvodni govor te predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i posebno naglasio značaj Zajedničke poljoprivredne politike za budućnost poljoprivrede EU.
– Poljoprivrednici su u središtu našeg rada, te ćemo tijekom predsjedanja intenzivno nastaviti rad na Prijelaznoj uredbi, jer ne želimo prekinuti kontuitet plaćanja potpora iz oba stupa ZPP-a.
Nastojat ćemo dovršiti proces pregovora o ovoj Uredbi s Europskim parlamentom tijekom našeg predsjedavanja Vijećem.S druge strane, paket reformi ZPP-a i dalje ostaje visoki prioritet. Imajući u vidu razvoj rasprava na razini obje institucije i situaciju s Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO), želja nam je postići Opći pristup do kraja našeg predsjedništva.
Vjerujem kako se unaprijed možemo složiti da želimo barem osigurati trenutne razine financiranja poljoprivrede, a svako povećanje bilo bi i više nego dobrodošlo, posebno imajući u vidu sve nove izazove s kojima se suočavaju naši poljoprivrednici.
U fokusu našeg predsjedanja biti će također tema biogospodarstva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mladi poljoprivrednici, ali i za povećanje konkurentnosti potrebne inovacije i istraživanja u poljoprivredi, kazao je Majdak u Europskom parlamentu.

Datum objave: 27.11.2019.