Autor: CroExpress/Damir Lacković

Mi vatrogasci, dok učimo taktiku gašenja požara uvijek krećemo s rečenicom legendarnog zapovjednika zagrebačkih vatrogasaca Ivana Družete: ‘Većina požara se u trenutku nastajanja može ugasiti čašom vode.’ No, dinamika razvoja požara je eksponencionalna.
Vatrogasci iz Splita su stigli na intervenciju u roku 5 minuta, no 10 do 15 minuta nakon dolaska su tražili prolaz do objekta zbog nepropisno parkiranih automobila. Nije tu problem u zakonima. Nije ni u planu zaštite od požara za taj objekt. Problem je u ljudima, u komunalnim redarima, Gradu.
Splitski dispetari će ‘manuti rukon’ i opsovati sočno kad mu netko kaže da je parkirao nedozvoljeno. No, samo pukom srećom nije izgorjela zgrada od stotinjak stanova. I to ne zato što se dogodio požar, već zato što vatrogasci nisu mogli intervenirati!
Prije desetak godina nam se u Jaski točno na izlazu iz garaže parkirao automobil.

Čovjek je otišao u pivnicu, a mi smo imali dojavu o teškoj prometnoj nesreći sa više poginulih i ozlijeđenih osoba. Često život tih osoba ovisi o brzini dolaska na intervenciju. A mi nismo mogli izaći. Ta noć me totalno promijenila, jer su poginuli mlada trudna žena i biciklist. Napisao sam tada protest koji je objavila lokalna Radio Jaska. Od tada su stvari ipak drugačije.
Poštivanje pravila parkiranja kod visokih zgrada ima svoje razloge. I tu treba prije svega preventivno ali i penalizacijsko djelovanje. I to oštro i bez pardona.

Ovaj mladić je možda za dlaku danas preživio. Malo tko je od nas toga svjestan dok smo na intervenciji. No, vjerujte mom iskustvu i sjetite se nedavne tragedije mladog vatrogasca u Velikoj Gorici.

Danas je Hrvatska mogla biti zavijena u crno. Danas je Split mogao doživjeti Pakleni toranj. Tko bi bio kriv za posljedice? Nazovimo stvari pravim imenom: nepravilno parkirani automobili!

Zato, razmišljajte kad se parkirate! Glava ne služi zato da bi nosila kosu!

Datum objave: 25.11.2019.