Autor: CroExpress/Hina

U eurofiji koja je pratila pad zida, velike gromade zida su srušene, razbijene ili prodane, a neki dijelovi tih povijesnih ostataka razbacani su po svijetu.
Tako primjerice postoji dio Berlinskog zida u Rimu, diskretno skriven u Vatikanskim vrtovima, blizu Papinoga radnog mjesta.
Ukrašen je slikom crkve sv. Michaela u Berlinu i street artom u obliku plavog ‘smileya’.To međutim nije lako vidjeti, jer su Vatikanski vrtovi dostupni samo registriranim posjetiteljima.

Na malom trgu u središtu Seula čuvaju se tri velika dijela zida. Nejasni grafiti protežu se preko glatkog zida, a ispred njih stoji medvjed (Amblem Berlina), obojan u plavo.

Dijelove zida berlinski je državni senat predao 2015. da ostanu kao spomenik, ali i kao znak nade za ujedinjenje dviju Koreja podijeljenih 70 godina.
Svaki dan novinari, političari, birokrati i turisti prolaze pored manjeg dijela zida ispred glavne zgrade Europske komisije.

Europska unija nabavila ga je prije 10 godina u želji da bude simbol ponovnog ujedinjenja Europe.

Zaštićen staklenim zidom, pokazuje portret ubijenoga američkog predsjednika Johna F. Kennedyja (poznata je njegova izjava ‘Ich bin ein Berliner’ za vrijeme govora u gradu 1963.) s američkom zastavom.

U glavnom gradu Rusije, dio berlinskog zida izložen je na tlu njemačke škole i čini važan dio nastave iz povijesti. Komad zida prevezen je kamionom s berlinskoga Postdamer platza u Moskvu prije pet godina. Drugi dio položen je pored Centra Saharov, u kojemu se priređuju izložbe posvećene temama kao što su ljudska prava.

Dio originalnog zida težak 2,4 tone na neki je način dospio i do Australije. Dobro očuvan, gotovo četiri metra visok zid više od desetljeća ležao je zaboravljen u skladištu u Sydneyu.

Mjesni Goethe-Institut koji promiče njemačku kulturu širom svijeta kaže da je preko komada zida napisana poruka ‘Svatko ima snagu’.

Gradske vlasti sada žele izložiti dio u javnom parku, a komemoraciju planiraju za 23. studenoga.

Datum objave: 09.11.2019.