PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.02.2020
tekst
tekst

Aktualno

ČEMU SE ČUDITI ŠTO NAM NIJE SAVRŠENO Kako jedan filozof može u pranju tanjura u njemačkom izletištu biti sretniji nego u Hrvatskoj?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Nikakve smjene ni ostavke ništa u Hrvatskoj neće riješiti. Dapače, treba natjerati te političare da rade bolje i donose bolje odluke i bolje zakone.

Br. pregleda: 1203

Autor: CroExpress/Damir Lacković

Nije ni Njemačka savršenstvo, no čudna je transformacija da tamo novinari ne snimaju vječne gužve na autobanima, sindikalisti primjerice IG METAL-a s više članova nego Hrvatska ima stanovnika nisu TV zvijezde, nitko se ne zamara kad propadne trgovački lanac s pet ili deset puta više zaposlenih od našeg Konzuma nacionale.

Jedan meni intelektualno drag i blizak čovjek potpuno različitih vjerskih pogleda od mene pere tanjure u nekom njemačkom izletištu. Zovnu ga gazde ponekad da im pomogne kad dođe neki Francuz koji ne zna ni jedan drugi jezik, a oni ne znaju francuski, pa eto perača tanjura s filozofskom izobrazbom da svojim nesavršenim francuskim razriješi problem. Kako jedan filozof može u tom pranju tanjura u njemačkom izletištu biti sretniji nego u Hrvatskoj?

Svi se napeli rušiti ministra zdrastva, kao da će to rušenje za milimetar promijeniti nesavršenu Hrvatsku stvarnost. Shvaća li itko da je izabrao biti dio te mase koja sudjeluje u tom histeričnom titranju. Jedna ostavka ili još jače: jedna smjena ministra će što promijeniti u društvu nesavršenih građana, nesavršenih političara i nesavršenih zakona? Što se promijeni silaskom jedne i dolaskom druge političke opcije?

Ima jedan semofor u Jaski. Gledam pješake koji prelaze na crveno. Semofor je zakon za sve nas. Ne sjećam se koja je opcija bila u vrijeme kad je postavljen taj semofor.

Jeste li ga spremni poštovati ma koliko vam se žurilo? Ili ćete baš za sebe, baš u ovom trenutku potražiti opravdanje za prelazak na crveno?

Nikakve smjene ni ostavke ništa u Hrvatskoj neće riješiti. Dapače, treba natjerati te političare da rade bolje i donose bolje odluke i bolje zakone.

I ja želim bolji sustav i bolju i savršeniju državu od ove. To neće polučiti skupina koja se vječito identificira pod parolama 'protiv nekog i nečeg'. To može polučiti samo skupina koja je za 'bolje društvo' kojem će doprinositi vlastitim primjerom i angažmanom.

Volim uzrecice, pa ću ovaj post završiti uzrečicom koju je izrekao Otac domovine pred nešto više od sto godina u tadašnjem Saboru:

'Pravi ljudi i prava stvar će prije ili kasnije nadvladati. Samo, tome se hoće posla, a ne samo vremena'.

15.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.