PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

08.12.2019
tekst
tekst

Hrvatska

NA KRKU Proslavljen Dan iseljenika

Foto: TZ Krk

Foto: TZ Krk

Hrvati iz New Yorka.

Autor: CroExpress/Glas Hrvatske

Svetom misom u crkvi Svetog Stjepana u Dobrinju na Krku u četvrtak, 8. kolovoza u 19 sati započeo je program obilježavanja Dana iseljenika koji su u velikoj skupini od gotovo tisuću ljudi napustili svoj zavičaj koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća i uglavnom odselili u New York (SAD), piše Glas Hrvatske

'Ova okupljanja traju dva desetljeća, no nešto su manje posjećena posljednjih godina. Generacije se mijenjaju, ali novom naraštaju se i dalje prenose izvorne vrijednosti pa se u domovima mnogih Hrvata u New Yorku i dalje govori hrvatskim jezikom', kaže načelnik općine Neven Komadina.  

Redovita su i putovanja u domovinu, a s mladima se radi u okviru Katoličkog crentra i crkve dvojezično, ističe svećenik Vedran Kirinčić koji već sedam godina radi u župi Predragocijene Krvi u biskupiji Brooklyn.  

Večer zajedništva na trgu nedaleko crkve nastavljena je programom lokalnoga folklora i glazbe te domjenkom na otvorenom u ozračju ugodne ljetne večeri. Gosti su i ovaj put mogli kušati domaće specijalitete od kojih se uvijek pripravljaju: šurlice i palenta s gulašom te ovčiji sir i domaći pršut.

12.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.