PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

09.12.2019
tekst
tekst

Aktualno

HRVATSKA NAJSKUPLJA U EUROPI Tjedan odmora za britansku obitelj košta 28 tisuća kuna!

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Pula je i jedina europska destinacija među sedam analiziranih u kojoj su cijene porasle u odnosu na prošlu godinu.

Br. pregleda: 1677

Autor: CroExpress/Net.hr

Cijene ljetovanja pale su u odnosu na prošlu godinu na destinacijama koje je istraživala banka M&S, piše Daily Mail. Prosječna cijena obiteljskog odmora pala je za 76 funti (oko 620 kuna), a šest od deset popularnih turističkih odredišta smanjilo je cijene tijekom prošle godine, prema istraživanju.

Sunny Beach u Bugarskoj i dalje je najjeftinija lokacija za obitelji, tako da je već četvrtu godinu zaredom na vrhu liste. Najskuplja europska destinacija među analiziranima jest Pula, a zanimljivo je kako je to i jedina europska destinacija od analiziranih na kojoj su cijene rasle.

Tjedni odmor za četveročlanu obitelj na obali Crnog mora u Bugarskoj košta 2596 funti (oko 21.400 kuna) ili 649 funti (oko 5350 kuna) po osobi ovog ljeta, što je za 17 posto manje nego prošle godine.

M&S banka je analizirala troškove odmora za četveročlanu obitelj za tjedan dana, uključujući sedam noćenja, letove, večeru, trošenje novca i jednu aktivnost u 10 najpopularnijih destinacija za odmor. Svi letovi i smještaj rezervirani su od subote 27. srpnja do subote 3. kolovoza 2019. godine i uspoređeni su s cijenama za iste datume prethodne godine.

Pad troškova dogodio se usprkos padu britanske funte u odnosu na glavne valute, dok rastu strahovi od Brexita bez dogovora. U obzir su uzeti svi najjeftiniji izravni letovi iza Londona (kad god je to bilo moguće) sa Skyscannera, a troškovi smještaja temelje se na najpovoljnijoj opciji s tri zvjezdice za obiteljsku sobu od Expedije. Troškovi obroka potječu od Numbea za najbliži dostupni grad i predstavljaju osnovnu večeru.

Cijene u Europi

Istraživanje je pokazalo da ove godine Algarve u Portugalu nudi najveću ukupnu uštedu ove godine u odnosu na prošlu te da je riječ o drugoj najisplativijoj destinaciji.
Tjedni odmor košta u prosjeku 2980 (oko 24.530 kuna) funti za četveročlanu obitelj ili 745 funti (oko 6130 kuna) po osobi, što je 20 posto manje od 2018. godine.

Antalya u Turskoj slijedi odmah iza
, tako da se nalazi na trećem mjestu najpristupačnijih destinacija. Košta 3072 funte (oko 25.290 kuna) za četveročlanu obitelj ili 768 funti (oko 6320 kuna) po osobi. Bugarska i Turska imaju koristi od povoljnog smještaja i jeftinih opcija prehrane. Iako su u Portugalu troškovi smještaja i prehrane viši, to se u određenoj mjeri kompenzira jeftinijim letovima. Turisti također mogu uštedjeti na Zakintosu u Grčkoj, koja je zabilježila smanjenje od 13 posto na godišnjoj razini, a turisti koji idu u Dordogne u Francuskoj također mogu imati koristi od pada u visini od 11 posto.

Narušena percepcija Hrvatske

Hrvatska je nedavno zabilježila rast popularnosti, zbog čega bi se moglo objasniti zašto su cijene porasle za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu, te je čini četvrtim najskupljim turističkim odredištem, piše Daily Mail. U ovom smo istraživanju najskuplji među analiziranim destinacijama u Europi. Tako odmor u Puli za četveročlanu obitelj dođe 3372 funti (oko 27.756 kuna) ili 843 funte po osobi (oko 6940 kuna).

Pula je i jedina od analiziranih destinacija iz Europe u kojoj su porasle cijene. 'Dakle, ako je strategija hrvatskog turizma pridobiti ljude ponudom sunca i mora, percepcija čitatelja Daily Maila je da postoji puno bolja vrijednost negdje drugdje. Smanjite PDV na restorane, čujem kako cvilite. I u pravu ste. Ali, nije li problem malo dublji od toga? Hrvatski turizam se treba resetirati, barem po mom mišljenju', tvrdi Paul Bradbury Za Total Croatia News.

21.07.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.