Autor. CroExpress/Hina
Njemačka bi trebala sveobuhvatno izmijeniti poreze na potrošnju energije, preporučuju savjetnici ministru gospodarstva Peteru Altmaieru, u jeku javne rasprave o naplati ugljičnih emisija.  
Odbor akademskih savjetnika u svom je izvješću preporučio tržišno orijentirani model, predlažući značajno smanjenje poreza na struju i energente i ukidanje poreza na energiju iz obnovljivih izvore. Te bi naknade po njima trebala zamijeniti naplata emisije ugljičnog dioksida. 
Cilj je ponuditi kompanijama i građanima poticaje da ulažu u klimatsku zaštitu tamo gdje je najviše isplativa, tumače savjetnici. Ako se uspostave učinkovita tržišta emisija, njemačka vlada, primjerice, neće morati prisiljavati kompanije da prestanu proizvoditi struju iz ugljena, rekao je član odbora Klaus Schmidt. 
Zbog više cijene emisije ugljičnog dioksida proizvođači će sami odustati od vađenja i sagorijevanja lignita jer im više neće biti profitabilni. Njemačka planira progresivno smanjivati proizvodnju struje iz ugljena koja bi trebala biti potpuno ugašena do 2038. godine. 
U posljednjih nekoliko tjedana predstavljena su brojna izvješća o mogućem uvođenju sustava naplate emisije ugljičnog dioksida u prometnom sektoru, kao i u sektorima grijanja i graditeljstva, kako bi Njemačka ostvarila zacrtane ciljeve zaštite klime. 
Kabinet njemačke vlade za klimu, koji čine ministri šest relevantnih resora, planira donijeti odluku o toj temi u rujnu.

Datum objave: 17.07.2019.