PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

09.12.2019
tekst
tekst

Aktualno

25. DRŽAVNU KONJOGOJSKU IZLOŽBU U SUNJI Otvorio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak

Foto: nacionalno.hr

Foto: nacionalno.hr

25. Državna konjogojska izložba konja 'Hrvatski posavac' i 'Hrvatski hladnokrvnjak' održava se danas u Općini Sunja. Organizatori izložbe su Općina Sunja, Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

Autor: CroExpress/nacionalno.hr

Na Državnoj konjogojskoj izložbi predstavljaju se 3 pasmine iz skupine izvornih i žaštićenih pasmina konja u Republici Hrvatskoj: hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak i lipicanac. Djelatnici HAPIH-a dodjeliti će diplome i rozete za najbolje ocjenjena grla u kolekcijama lipicanske pasmine.


Kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića jubilarnu 25. Državnu konjogojsku izložbu u Sunji otvorio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je tom prigodom istaknuo:


'Ovo je prva državna konjogojska izložba u Hrvatskoj čija tradicija održavanja u Sunji traje neprekidno punih 25 godina.

Konjogojstvo je grana stočarstva koja u RH već 20 godina ima pozitivan trend povećanja broja grla od 2 do 5,5% svake godine. Ministarstvo poljoprivrede daje punu potporu uzgajivačima, a od 2019. godine ovi vrijedni poljoprivrednici imaju na raspolaganju značajnu EU potporu za uzgoj grla hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak, te ostale izvorne i zaštićene pasmine, ali i uvećana sredstva za rad uzgojnih organizacija, te naknadu za “plavi dizel”, ali i druge oblike rasterećenja, mjera i potpora.

Sisačko-moslavačka županija vodeća je županija u RH po broju grla konja i svako četvrto grlo dolazi iz ove poljoprivredne županije'.13.07.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.