Summit Berlinskog procesa
, šesti po redu, okupit će ovaj tjedan u Poznanju šefove država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana i nekoliko država EU-a koji bi trebali ponovno potvrditi perspektivu proširenja EU-a, te razgovarati o infrastrukturnoj povezanosti i sigurnosti.

 Najzvučnije ime na summitu u petak zasigurno će biti njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je 2014. i pokrenula inicijativu godišnjih okupljanja pod nazivom Berlinski proces. Na skupu će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković

U videu objavljenom uoči sastanka njemačka je kancelarka potvrdila namjeru da se sačuva perspektiva proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Istaknula je i da će u središtu razgovora biti izgradnja i obnova infrastrukture na tom području, za što je EU izdvojila znatna sredstva. Naglasila je i da je potrebno podržati realizaciju projekata izgradnje cesta i pruga. 

Uz to, govorit će se o gospodarskoj politici država regije, znanstvenoj suradnji, razmjeni mladih, te o sigurnosti i jačanju civilnog društva. Merkel je istaknula da je sporazum o promjeni imena Makedonije primjer političke hrabrosti i uspješnog rješavanja spora u regiji, koji bi morao služiti kao primjer za rješavanje problema u BiH, gdje nakon prošlogodišnjih izbora još uvijek nije uspostavljena vlast na svim razinama, kao i primjer za moguću suradnju Srbije i Kosova.  

‘Spor je trajao godinama i zbog političke hrabrosti sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, sukob je uspješno okončan pa se otvorila perspektiva za početak pristupnih pregovora i za ulazak u NATO. Takvi pozitivni primjeri trebali bi nas ohrabriti da rješavamo probleme u BiH ili između Srbije i Kosova‘, rekla je Merkel. 

Iako podržava približavanje zemalja zapadnog Balkana EU-u, Merkel ističe da je taj put i dalje trnovit jer ‘postoji niz napetosti koje se moraju nadići, mnogo uvjeta koji se trebaju ispuniti, kako bi sve zemlje zapadnog Balkana ispunile sve preduvjete za pristupanje EU-u’

Na sastanak na vrhu Berlinskog procesa poljski je premijer Mateusz Morawiecki pozvao predsjednike država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i zemalja EU-a – Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Grčke i Bugarske. Pozvani su i predstavnici EU-a i nekoliko drugih institucija. 

Na sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa sudjelovat će i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić. Skup je počeo već u srijedu prvim panelom, a u četvrtak će se održati poslovni forum EU-zapadni Balkan i Forum civilnog društva. Cilj konferencija Berlinskog procesa je zadržati fokus na širenju EU-a na zapadni Balkan te regiju preko infrastrukturnih, energetskih i ekonomskih projekata približiti europskim i globalnim koridorima, kao i zadržati pritisak na države regije da nastave pozitivnu reformsku dinamiku te rješavaju otvorena pitanja.  
Prvi summit održan je u Berlinu 2014. a potom su se nastavili u Beču (2015.), Parizu (2016.), Trstu (2017.) i Londonu (2018).


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.07.2019.