Poniženje zbog munjevitog talibanskog preuzimanja Afganistana nakon 20 godina rata koji je odnio stotine tisuća života, potaknulo je najvjernijeg američkog saveznika da si postavi pitanje: Je li se Amerika zbilja vratila kako je obećao predsjednik Joe Biden ili je saveznicima okrenula leđa?

Britanija strahuje da bi povratak talibana, uz vakuum koji je nastao uslijed kaotičnog povlačenja SAD-a i saveznika, mogao omogućiti militantima Al-Kaide i Islamske države da steknu uporišta u Afganistanu, samo 20 godina nakon terorističkih napada 11. rujna u SAD-u.

“Truli sporazum”

Britanski ministar obrane Ben Wallace nazvao je sporazum talibana i SAD-a pod Donaldom Trumpom, koji je sklopljen 2020. u Dohi, kao “truli sporazum”.

Wallace smatra da je Bidenova odluka o napuštanju Afganistana bila pogrešna i da je omogućila povratak talibana na vlast. 

Nakon burnog Trumpovog mandata, Biden je više puta obećao da se “Amerika vratila”. Neki britanski diplomati problematiziraju ne samo tu procjenu nego i implikacije za dugoročnu nacionalnu sigurnost.

“Je li se Amerika vratila ili je okrenula leđa?” rekao je neimenovani britanski dužnosnik. “Više mi se čini da su Amerikanci otišli kući na Trumpov način – zbrda-zdola, kaotično i ponižavajuće”, dodao je. 

Zapadne sigurnosne službe strahuju da bi Al-Kaida, čiji je osnivač Osama bin Laden djelovao s teritorija pod kontrolom talibana prije 11. rujna, mogli ponovo uspostaviti svoje uporište u Afganistanu i to u roku od nekoliko mjeseci.

U tom bi slučaju ugroženi bili Ujedinjeno Kraljevstvo i Zapad, tvrde sigurnosne službe.

Biden je više puta argumentirao da američka vojna prisutnost u Afganistanu ne bi značajno promijenila situaciju na terenu ako afganistanska vojska ne bude u stanju obraniti zemlju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.08.2021.