Autor: Zoran Stupar

Ivica Golubić (28) iz Hrvatske se prije dvije godine otisnuo na dalek put. Odredište – drugi kraj svijeta, Australija. Razlog nije bio besparica i nezaposlenost, kao kod mnogih mladih koji napuštaju zemlju. Razlog je bio – ljubav.

– Otišao sam iz Hrvatske prije dvije godine iz privatnih razloga, zbog moje sadašnje supruge, a tada djevojke, Melisse. Upoznali smo se 2010. u mom mjestu, Zablatju kraj Koprivnice. Njena majka, moja sadašnja punica, došla je tada zajedno s Melissom iz Australije. Zanimljivo, moja punica je išla u školu s mojim tatom da bi 1970. godine otišla u Australiju. Nije ovdje bila skoro 40 godina i onda je došla sa svojom najmlađom kćerkom. Provele su u Hrvatskoj tri-četiri mjeseca pa su ponovo došle iduće godine. I tako je počela naša priča – kaže naš sugovornik.

Diplomirao na Pravu, radi u odvjetničkom uredu

Ivica iz Hrvatske nije mogao otići prije nego je diplomirao na Pravnom fakultetu, nakon čega je osam mjeseci čekao na partnersku vizu, radivši kao vježbenik u odvjetničkom uredu. U Australiji i dalje boravi na temelju ove vize – trenutno nema nikakvih ograničenja što se radne dozvole tiče, odlazaka i ulazaka u zemlju, ali još uvijek nema stalno prebivalište. Očekuje da će ga dobiti krajem ove godine.

U Sydneyu radi u odvjetničkom uredu u sektoru ovrha, najbliže moguće struci. On je tzv. paralegal; njegov je status nešto između pravnika i administrativca. Radi sve što rade i odvjetnici, ali ne ide na rasprave. No, one su u njegovom sektoru ionako iznimka. Supruga je zaposlena u najvećoj banci u Australiji, gdje je dobila priliku odmah nakon srednje škole. U isto vrijeme studira i psihologiju. 
jUuKT1d.jpg Hrvatsko-australsko vjenčanje u Koprivnici

Ivica je svjestan da je daleka Australija privlačna mnogim Hrvatima koji bi se ondje rado uputili sa željom u bolju budućnost. Ali…

– Jako je teško dobiti vizu. Možda neka radna viza, ali onda poslodavac treba garantirati za vas, to bi eventualno funkcioniralo u IT sektoru. Ili neka Working Holiday viza, koja se izdaje na kraće vrijeme. Odlaska ‘na blef’ nema jer se vize teško izdaju. Ogroman je pritisak Azijata i Indijaca, svi žele tamo. Cijene svih viza su se u dvije godine utrostručile – pojašnjava.

Svi žele živjeti u australskim gradovima

Cijene u Sydneyu su visoke, posebno cijene nekretnina. Potražnja kuća i stanova je veća od ponude pa aukcije traju po 15-ak minuta. Nekretnine se prodaju u roku – odmah. Visoki su i prihodi pa donekle anuliraju također visoke cijene najamnina. Ivica i supruga sretni su jer žive s njenom majkom u njenoj kući u zapadnom dijelu grada.

– Cijena najamnine u malo većoj kući do nas je 550 dolara – tjedno! Za istu cijenu se može dobiti garsonijera u CBD-u, poslovnom dijelu Sydneya. Sada se ide na to da se gradi što više na što manjem prostoru. Npr. gradi se kuća, pola metra iza nje je ograda, nema mjesta niti za parkirati bicikl. Mi, srećom, imamo normalno dvorište. Na našoj parceli danas bi vjerojatno napravili tri kuće – kaže Ivica.

Radi se osam sati plus pauza

Australskom mentalitetu se lako prilagodio, iako Hrvatima praktičan, anglosaksonski način razmišljanja nije baš toliko blizak. Sjedenja na kavama u radno vrijeme u Sydneyu nema.

– Radno vrijeme je uglavnom od 8 do 17. Ja radim od 8:30 do 17:30, sa sat vremena pauze za ručak. Nema tu puno prostora za manevar. Cijeli životni stil se zato svodi na vikend. Trgovine se otvaraju od oko 9 i rade do 17. Svaki četvrtak je Thursday Long Night Shopping, kada su trgovine otvorene do oko 21 – pojašnjava Ivica.
XG9q8eq.jpgIvica i Melissa

Iz Hrvatske mu malo nedostaje ležerniji stil življenja, obitelj i prijatelji te malo više vremena za obitelj. Definitivno mu ne nedostaje hrvatska birokracija, koje je u Australiji mnogo manje. Upravo je ona, vjeruje Ivica, velik kamen oko vrata ljudima u Hrvatskoj koji bi željeli biti poduzetnici, što dovodi do toga da se Hrvate ponekad smatra nepoduzetnima.

– Australci jesu praktičniji, puno su konkretniji od nas. Ali to je i zbog okruženja, ne moramo ni pričati kakva je naša administracija. Kod nas se može imati izvanredna vizija, ali dok se sve riješi izgubiš entuzijazam. Australija je sređenija. Nisam od onih što će reći da je sve bajno i sjajno, ali 90 posto birokratskih stvari se rješava online. A kod nas moraš stajati u redu tri puta da bi nešto odradio – zaključuje.

Planira li se u Hrvatsku vratiti, nismo ga pitali. Tko zna što budućnost nosi. Mi Ivici i Melissi želimo – sve najbolje.

Datum objave: 02.09.2015.