U Češkoj se godišnje zabilježi jedan do pet tornada, ali ove jačine nije zabilježen u modernoj češkoj povijesti. 

Nova snimka iz zraka koja je snimljena iznad dva najviše pogođena sela u Južnoj Moravskoj najbolje pokazuje razmjere štete koju je iza sebe ostavio snažni tornado koji je jučer pogodio Češku. 

Video je snimljen dronom iznad sela Moravska Nova Ves i Hrušky, a objavila ga je Češka televizija na društvenim mrežama.

Podsjetimo, ranije su iz češkog Hidrometeorološkog zavoda izvijestili kako je tornado koji je uništio sela u južnoj Češkoj bio snage F3, ali se još uvijek ne može isključiti da se radilo o višem intenzitetu. Prema ljestvici snage tornada od F0 do F5 ovaj je bio u skupini ‘velikih šteta’ u kojem se ruše neki zidovi i krovovi, prevrću vlakovi, a većina drveća koja mu se nađu na putu budu iščupana. U Češkoj se godišnje zabilježi jedan do pet tornada, ali ove jačine nije zabilježen u modernoj češkoj povijesti. 

Prema dosadašnjim informacijama, najmanje troje ljudi je poginulo, a deseci su ranjeni u tornadu.

Na Facebooku su se oglasili i iz Hrvatskog veleposlanstva u Pragu.

“Hrvatsko veleposlanstvo u Pragu te cijela Hrvatska duboko suosjećaju s češkim prijateljima i prenose iskrene izraze sućuti obiteljima poginulih. Raznim oblicima potrebne pomoći, Republika Hrvatska sudjeluje u saniranju ovih teških posljedica.”


Autor: CroExpress Datum objave: 25.06.2021.