Prema iskustvu SAD-a navodi se kako korištenje uređaja pozitivno utječe na sigurnost u prometu, jer su vozači puno discipliniraniji.

Posljednjih je godina , ponajprije kao posljedica rigoroznih kazni, zabilježen trend smanjena broja prometnih nesreća kao i broj ozlijeđenih i poginulih ali ovogodišnji podaci zabrinjavaju. Čak 91 osoba poginula je u samo prvih pet mjeseci na prometnicama.

U Europskoj uniji u tome ni Hrvatska nije iznimka, naime, i mi uvodimo promjene koje će utjecati na automobilsku indrustriju. Kako će utjecati na automobilsku industriju, tako i na sve sudionike u prometu.

U novim vozilima od iduće godine morat će biti i crna kutija. Riječ je o uređaju koji bilježi što se dogodilo prije prometne nesreće, a bilježi i detalje u sekundama prije. Crna kutija pomaže u vještačenju i bilježi 41 podatak.

“Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila pet sekundi prije sudara, o načinu ponašanja vozača- je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem postotku, koliki je bio broj okretaja vozila itd”; rekao je za HRT Željko Šarić, voditelj Laboratorija za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti.

U autoindustriji crna kutija, iako mnogi ne znaju, i nije novost. Več je imaju neka nova vozila. Crna kutija se nalazi najčešće između vozačevog i suvozačevog sjedala u modulu zračnog jastuka. U svim novoproizvedenim automobilima bit će obavezna od iduće godine. A također će je ivozila koja se prvi put registriraju 2024. godine, odnosno sva novoproizvedena vozila će imati crnu kutiju.

I struka se raduje široj primjeni.

Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa, Fakultet prometnih znanosti, ističe da treba pronaći modele za sprječavanje prometnih nesreća, a istražiteljima pomoći da utvrde točan uzrok ili djelomično točniji uzrok nastanka prometne nesreće u odnosu na današnje metode.

Potrebno je prije toga urediti zakonodavni okvir. Prema iskustvu SAD-a navodi se kako korištenje uređaja pozitivno utječe na sigurnost u prometu, jer su vozači puno discipliniraniji.

“Naravno, boje se posljedica u slučaju nastanka prometne nesreće, sve će biti jasno i vidljivo”, dodaje Šarić.

Prevencija je, slažu se i vozači i stručnjaci, ključna.

“Stradavanje u prometu je nepotrebno stradavanje, međutim svaki pojedinac mora razmisliti prije nego što sjedne u vozilo jesu li mu određene rizične situacije u koje se upušta nužne”, upozorava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, MUP.

Najčešći uzrok nesreća je neprilagođena brzina. Zbog nje su u samo prvih pet mjeseci ove godine poginule 42 osobe.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 21.06.2021.