Autor: Z.S.

Prošle subote u Cordobi, gradu 900 kilometara udaljenom od Buenos Airesa, održan je koncert ‘Hrvatska pjeva Cordobi’. Nastupile su hrvatsko-argentinska sopranistica Greta Ciklic te Ženska vokalna skupina ‘Valovi’. ‘Ovo mi je škola’, ‘Cetina’, Serenade’, Rusulica’… Sve ove pjesme mogli su čuti okupljeni.

– Jako smo sretne i uzbuđene. Bilo je Hrvata čak iz četvrte generacije. Toliko su bili zahvalni što pjevamo da mogu malo uživo čuti hrvatsku glazbu, da mogu nekome pričati odakle im je pradjed, kad je stigao u Argentinu, što je radio, gdje je bio… Jedva su čekali da mogu nekome pričati kako im je bilo kad su prvi put išli u Hrvatsku – kaže nam Stella Humbayer, jedna od pjevačica ‘Valova’.

U Hrvatskom domu bilo je Hrvata koji su se rodili u Hrvatskoj. Ali, bilo je i onih kojima je samo pradjed Hrvat, a ostali u obitelji Argentinci. Stella kaže kako je srela jednog takvog posjetitelja i kako je baš on najponosnije nosio hrvatski dres.

Koncertu su prisustvovali hrvatski konzul u Cordobi Nikola Nakić, opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Argentini Duška Paravić, predsjednica Hrvatskog doma iz Cordobe Mirjana Čavić i drugi.

U nedjelju su članice ‘Valova’, zajedno sa djecom iz hrvatske male škole ‘Kolito’ zapjevale nakon ručka u Hrvatskom domu.

Datum objave: 03.08.2015.