Aleksandrov je izjavu predsjednika Hrvatske Milanovića datu u Brdu kod Kranja opisao kao “neprihvatljivu i neopravdanu“.

Agencija MIA pozivajući se na priopćenje objavljeno na službenoj stranici bugarskog ministarstva javila je kako je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske pozvana hrvatska veleposlanica u Sofiji Jasna Ognjanovac. Razlog tome je izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je “oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije.

Poslije summita Slovenije i Hrvatske sa zemljama Zapadnog Balkana, Milanović je za bugarsku stranu dao spornu izjavu. Podsjetimo, summit se održao 17. svibnja u sklopu procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Kranja. 

Hrvatska veleposlanica u Sofiji Jasna Ognjanovac je na razgovor pozvana po nalogu ministra vanjskih poslova Bugarske Svetlana Stoeva, a u Ministarstvu ju je primio generalni direktor za europska pitanja Rumen Aleksandrov.

Aleksandrov je izjavu predsjednika Hrvatske Milanovića, koju je dao u Brdu kod Kranja, opisao kao “neprihvatljivu i neopravdanu“. Kako se navodi u priopćenju, naveo je kako je to razočaravajuće s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz europske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susjedi regije, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integriranje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Kao odgovor na zahtjev za pojašnjenje razloga za izjavu hrvatskog predsjednika Milanovića, veleposlanica Ognjanovac se obvezala da će Zagrebu prenijeti bugarski stav, ističući potrebu suradnje Bugarske i Hrvatske radi osiguravanja stabilnosti Zapadnog Balkana i europske perspektive tog dijela, navela je MIA.

Hina je 17. svibnja izvijestila kako je Milanović u Brdu kod Kranja upozorio da se Sjeverna Makedonija “nalazi u nemogućoj poziciji” i da joj jedna članica Unije ulazi u “intimni prostor” zahtjevom da u udžbenicima povijesti “svoju nacionalnu genezu definira onako kako to traži susjedna država”.

Rekao je da će se “otvoreno suprotstavljati” tome u okviru svojih moći.

Državu Milanović nije imenovao, ali radi se o Bugarskoj koja odbija pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju jer se u makedonskim udžbenicima, po tvrdnjama Sofije, “revidira i negira zajednička im etnička i jezična povijest”.

Pritom je hrvatski predsjednik podsjetio i na hrvatski put prema EU i na slovenske uvjete Hrvatskoj koje je on mogao razumjeti. “Nisam nikada osjećao ili vidio da Slovenija želi napakostiti Hrvatskoj i u biti je spriječiti i poniziti”, rekao je Milanović.

U ožujku 2020. godine Europsko vijeće je dalo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, ali točnog datuma još nema jer su nastali novi problemi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.05.2021.