Rijeka Krupa zajedno sa Zrmanjom bi trebala biti nacionalni park, slažete li se? Pitanje je postavio voditelj projekta “Outdoors Croatia” i u potpunosti se slažemo da – DA.

U blizini Obrovca, na sat vremena vožnje od Zadra, nalazi se raj, komadić prirode kao s najljepše razglednice. Riječ je o rijeci Krupi.

U Zrmanjinoj sjeni, Krupa se spominje tek kao njezina najjača pritoka, što je neprimjereno jer vjerojatno nijedna krška rijeka u Hrvatskoj ne može ponuditi toliko raznolikosti, toliko bogatstvo krških fenomena, flore, faune i toliko krajobrazne privlačnosti na svega sedam kilometara, koliko je otprilike dugačak tok ove skrivene ljepotice.

S obzirom na to da je skrivena pod krajnjim južnim obroncima Velebita i nešto udaljenija od značajnijih prometnih pravaca nego Zrmanja, Krupa je zasad još prilično nepoznata rijeka. 

Ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Predivne snimke ove prirode donosi Ante Tonči Fabris iz projekta “Outdoors Croatia”. Ovaj inženjer geodezije iz Zagreba, porijeklom Korčulanin, svo svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi, a projekt Outdoors Croatia pokrenuo je u namjeri da, kako domaćoj, tako i stranoj publici približi prirodne ljepote Hrvatske. 

Nadamo se da će i ovaj stići do što više ljudi.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.04.2021.