Autor: Ivana Barišić

Družina je nastupala i u Hrvatskoj na 13. smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije, prigodom čega im je uručeno posebno priznanje za očuvanje hrvatskoga jezika i amaterizma u dijaspori.

Osnivačica i voditeljica družine je Gordana Bećirović, koja je u Zagrebu pohađala Školu za umjetnost i kulturu, smjer Stručni radnik za televiziju i film. Kako ju je život odveo u Njemačku, nije imala priliku raditi u struci pa je ljubav prema svijetu kazališta i dramskog stvaralaštva utkala u osnivanje i rad u Putujućoj sceni.

Spontano prijateljsko druženje i želja za dramskim izražavanjem i stvaranjem bili su prvi koraci prema osnutku družine. Cilj je bio prikazati svakodnevne životne situacije na simpatičan i šaljiv način, uroniti s likovima u duh naroda, poimanja svijeta na svom dijelektu. Narodna baština pokretač je napretka, povezuje prošlost i sadašnjost, usmjerava stvaranje i rad družine.

Prvu predstavu ‘Sve se zna, zar ne?’ Bećirović je napisala polazeći od motiva čekanja uglednog gosta i obrade jedne scene iz predstave Fadila H. ‘Ugledni gost’, u suradnji s učiteljicama Hrvatske dopunske škole u Baden-Württembergu. Predstave ‘U malom raju’, ‘Besplatni trošak’ te ‘Kuhajte s Martom’, bile su originalne ideje koje je ona samostalno pretočila u dramske komade. Uz ove četiri predstave, družina je izvela i obradu jedne scene iz djela ‘Mastodont’, Ive Brešana koja je premijerno izvedena u ožujku 2011. godine na proslavi Dalmatinske večeri.

Od osnivanja družine glumci su se izmjenjivali, a trenutna postava broji čak 10 zaljubljenika u kazalište. Rijetki od njih imaju djelomičnog glumačkog iskustva što potvrđuje da su njihov rad, zalaganje i želja oko nastanka jednog kazališnog komada iskaz prave predanosti i ljubavi.

Kazališna skupina ‘Putujuća scena’ rado se odaziva na sve pozive za gostovanja diljem domovine i iseljeništva. Ako imate talenta za glumu, izradu kostima ili scenografije možete se javiti na e-mail: gordanabecirovic@web.de, a na internetskoj stranici www.putujucascena.de se nalaze dodatne informacije o gostovanjima, ansamblu i predstavama.



Datum objave: 10.07.2014.