Autor: Z.S./matis.hr

Hrvati Clevelanda i okolice odnedavno mogu uživati u ljepotama novoizgrađenoga Hrvatskoga kulturnoga vrta (Croatian Cultural Garden), koji je prema idejama i obilnoj financijskoj potpori naše brojne iseljeničke zajednice oblikovao pejzažni arhitekt Jim McKnight u znamenitom Rockefellerovu parku, i to u okviru Kulturnih vrtova Clevelanda (Cleveland Cultural Garden Federation).

Kako piše matis.hr, Kulturni vrtovi Clevelanda imaju 27 etničkih vrtova i prezentiraju bogatstvo različitosti useljeničkih naroda koji žive u toj američkoj metropoli savezne države Ohio. Hrvatski kulturni vrt smjestio se na prostoru između Mađarskog i Židovskog kulturnog vrta na Martin Luther King Jr. Driveu i East Boulevardu

Gradnja HKV-a je započela u travnju 2011. godine, a odvijala se u dvije faze, koje su uspješno okončane minuloga ljeta. Replike monumentalne Višeslavove krstionice i skulpture Majke useljenika, rad hrvatskog kipara Josipa Turkalja (Rakovica kraj Slunja, 1924. – Cleveland, 2007.) koji je pola stoljeća stvarao u SAD-u i dva desetljeća predavao kiparstvo na Gilmore Academy u Clevelandu, među zanimljivijim su eksponatima u postavu umjetnina na otvorenom. U postament te brončane skulpture uklesana su tri identitetska znaka hrvatskoga naroda koji simbolično povezuju starohrvatsku kulturu od stoljeća sedmog do suvremenoga doba: pleter, glagoljicu i nacionalni grb. 
0-1432808525.jpg

Uz izabrano hrvatsko znakovlje, na postamentu skulpture uklesana je i posveta čiji tekst vjerodostojno svjedoči o iseljeničkom nepresušnom rodoljublju i čovjekoljublju: ‘Hrvati iz Clevelanda i okolice posvećuju ovaj kip Majke useljenika kao i ovaj Vrt svim majkama koje su došle u ovu zemlju tražeći slobodu za sebe i svoje’.

Američko-hrvatsko žensko društvo darovalo je novac za izradu replike Krstionice kneza Višeslava, a obitelji Ivana, Slavka i Nikole Katica zaslužne su za njezino iznimno zahtjevno dopremanje u Cleveland. Višeslavova krstionica simbolizira početke kršćanstva u Hrvata, koje su naši preci u svojim dušama prenijeli u Ameriku. Velečasni Mirko Hladni blagoslovio je Krstionicu, a gradonačelnik Clevelanda Frank Jackson je održao prigodni govor u nazočnosti brojnih građana i kulturno-umjetničkih društava hrvatskih korijena.
Vrt kao raj na zemlji

Hrvatski vrt u Clevelandu jedinstveni je spomen-park na otvorenom na sjevernoameričkom kontinentu, koji će našim naraštajima rođenim u Americi kao i cijeloj američkoj javnosti zorno svjedočiti o neizbrisivoj hrvatskoj imigrantskoj dionici u modernoj izgradnji Novoga svijeta. U predaji brojnih kultura, pa tako i hrvatskoj, predodžba raja na zemlji oživotvorena je upravo simbolom Vrta u kojem čovjek stvara u skladu s prirodom. Vrt se migrantima, s druge strane, pokazuje kao logična metafora prirodne ljudske težnje za povratkom u izgubljeni raj. Taj se simbolični povratak ostvario hrvatskoj zajednici iz Clevelanda početkom drugog desetljeća 21. stoljeća kada se napokon mirisi Lijepe Naše svakoga proljeća bude u tom novoizgrađenom Vrtu – iako su naši ljudi tu zamisao imali u svome srcu još prije osam desetljeća. 
U Ohiu danas više od 70 tisuća američkih Hrvata

Naime, prvi su Hrvati u Cleveland stizali u migrantskom valu prije više od 120 godina i to u razdoblju od oko 1887. do 1890. Većina ih se ipak doselila u drugome migrantskome valu koji se zbio između 1945. i 1970. U Ohiju danas živi zajednica s više od sedamdeset tisuća američkih Hrvata. Povjesničari migracija bilježe da je u tome gradu djelovalo oko pedeset hrvatskih organizacija, dvije župe, dva narodna doma, jedna škola hrvatskog jezika, četiri radijska programa i niz kulturno-umjetničkih društava te folklornih i tamburaških sastava, kao i znatan broj fraternalističkih i humanitarnih organizacija.


Čitajte još:
U Australiji postoji grad gdje se ulice i parkovi zovu po hrvatskim iseljenicima

Datum objave: 28.05.2015.