Autor: Željko Batarilo
Novoutemeljeni KUD Slavonija Beč u subotu, 16. srpnja 2014. organizirao je vrlo uspješnu i nezaboravnu Zlatnu noć Slavonije. Iako je to bila prva zabava koju ovo vrijedno društvo organizira, besprijekorna organizacija i slavonska pleminita duša bila je razvidna u svakom koraku.

Isprva su vrlo nadahnute nagovore imali dr. Zdenka Weber, opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, a u ime Gordana Bakote, veleposlanika; Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport te Đuro Barušić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Slavonija Beč.

Dr. Weber je naglasila kako je novoutemeljeno društvo Slavonija još jedan kamenčić u bogatom mozaiku i raznovrsnom kulturnom izričaju Hrvata u Austriji, posebice u očuvanju njegova identiteta pa je još jednom pozvala da uz folklor i druge naše posebitosti, djeluju prvenstveno na očuvanju hrvatskog jezika i u tom smislu pozvala roditelje da šalju djecu na nastavu hrvatskog jezika u sklopu nastave materinskog jezika.

Miroslav Piplica se osvrnuo kako je stigao s obilježavanja 70. obljetnice Bleiburške tragedije te zaželio sve najbolje i pohvalio jako dobro organiziranost zabave.
Predsjednik Barušić je govorio o radu društva te njegove temeljne smjernice naglasivši kako će se društvo zalagati za očuvanje naših temeljnih katoličkih vrijednosti: vjere, Crkve i domovine. Zahvalio je svim članovima IO-a KUD-a Slavonija Beč kao i pokroviteljima koji su ovu zabavu pomogli.

U programu su kazivane pjesme Anice Zdunić, dopredsjednice KUD-a i afirmirane pučke pjesnikinje, a među brojnim uzvanicima, predstavnicima udruga te pokrovitelja, bio je i fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču.

Cijelo večer uz izvrstan sastav Slavonija band, poseban “ton” dala je izvrsna voditeljica Jadranka Mršić Vincek od koje smo već navikli na veliko htijenje i zalaganje, a program je također obogatila vrijedna tombola te etno revija Ivanke Šebalj.

Pogledajte fotogaleriju iz objektiva Drage Palavre.

Datum objave: 19.05.2015.