U Austriji do sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s primanjem cjepiva protiv koronavirusa, priopćio je u utorak u Beču Savezni ured za sigurnost zdravstvenog sustava (BASG), a u zemlji je danas ponovno počelo cijepljenje cjepivom AstraZenece.

„Vlastima je poznato 48 smrtnih slučaja koja su se dogodila odmah nakon cijepljenja: 46 cjepivom Biontech/Pfizer te po jedno cijepljenje cjepivom Moderna i AstraZeneca“, stoji u priopćenju BASG-a.

Kako je nadalje priopćeno, kod troje preminulih pacijenata je obdukcijom isključena mogućnost povezanosti uzroka smrti s cijepljenjem.

Kod daljnjih 16 preminulih je cijepljenje izvršeno tijekom inkubacije koronavirusa od čega su pacijenti kasnije i umrli, a kod 21 umrlog uzrok smrti je povezan s teškim prijašnjim bolestima od kojih su ovi pacijenti patili.

„U slučaju jedne 49-godišnje pacijentice koja je nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca preminula od posljedica tromboze ne postoji uuzročna poveznica s cijepljenjem“, priopćio je BASG.

Trenutno se provode „sva potrebna istraživanja“ kako bi se do kraja isključila povezanost ove smrti s cjepivom AstraZeneca.

Austrija je nakon privremenog prekida od danas ponovno počela provoditi cijepljenja cjepivom AstraZeneca te će tako nastaviti sve do eventualne odluke EU da se prekine.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.03.2021.