Projekt bi mogao obuhvatiti oko 200 tvrtki i tri, do šest tisuća radnika. 

Španjolska bi mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će isprobati četverodnevni radni tjedan nakon što je vlada pristala pokrenuti pilot projekt za tvrtke zainteresirane za tu ideju.

Ranije ove godine, mala ljevičarska španjolska stranka Más País objavila je da je vlada prihvatila njezin prijedlog da se ideja testira. Otada su održani razgovori, a sljedeći će se sastanak održati u narednim tjednima.

“To je ideja čije je vrijeme došlo”, poručio je Iñigo Errejón iz Más Paísa na Twitteru, prenosi The Guardian.

Od Novog Zelanda do Njemačke, ideja se neprestano spominjala na globalnoj razini. Pristalice koji su pozvali na ideju kao sredstvo za povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borbu protiv klimatskih promjena, naglašavaju kako je prijedlog dobio novi značaj jer pandemija zaoštrava pitanja oko dobrobiti, sindroma izgaranja na poslu i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Lijeve stranke u Španjolskoj – gdje je 44-dnevni štrajk u Barceloni 1919. rezultirao time da je zemlja postala jedna od prvih u zapadnoj Europi koja je usvojila osmosatni radni dan – prihvatile su tu ideju.

“Španjolska je jedna od zemalja u kojoj radnici ulože više sati od europskog prosjeka. Ali nismo među najproduktivnijim zemljama”, rekao je Errejón. “Držim da rad više sati ne znači i bolji rad.” Iako će se točni detalji pilota uskladiti s vladom, njegova je stranka predložila trogodišnji projekt vrijedan 50 milijuna eura koji će tvrtkama omogućiti smanjenne sati uz minimalan rizik.

Héctor Tejero iz Más Paísa je procijenio da bi pilot mogao započeti već na jesen, pokrenuvši prvu nacionalnu inicijativu za smanjenje radnog vremena otkako se Francuska počela kretati prema ograničavanju radnog tjedna u 35 sati 1998. godine. “Španjolska će biti prva zemlja koja će započeti testiranje ove veličine”, rekao je Tejero. “Pilot projekt poput ovog nije proveden nigdje u svijetu.”

Projekt bi mogao obuhvatiti oko 200 tvrtki i tri, do šest tisuća radnika.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.03.2021.