“Za 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca nismo mogli ni zamisliti ljepši dar Providnosti.”

Ministarstva znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost Hrvatskom katoličkom sveučilištu za korištenje dokumentarnoga filma „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“, scenaristice i redateljice Višnje Starešina, nastalog u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u odgojno-obrazovne svrhe i odobrenje tematskog planiranja u svrhu izvođenja nastave u srednjim školama.

U svom dopisu Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ističe kako je, shodno proceduri, suglasnost izdalo na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje te preporučuje srednjim školama u Republici Hrvatskoj uporabu i korištenje „dokumentarnog filma Stepinac  Kardinal i njegova savjest kao i tematsko planiranje u svrhu izvođenja nastave jer je život i djelo kardinala Alojzija Stepinca svijetli primjer današnjoj mladeži, tražiteljima istine i moralnih uzora“.

“Za 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca nismo mogli ni zamisliti ljepši dar Providnosti. Plod je to višemjesečnog rada na nastavnim materijalima i usuglašavanju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Unatoč preprekama, došli smo do krajnjeg cilja: zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije kardinal Stepinac, njegov život i djelovanje, njegova borba za ljudski život bez obzira na vjeru, rasu i naciju, ušao je u kurikulum nastave povijesti za srednje škole.”

“Do sada se u udžbenicima povijesti nadbiskupa Stepinca spominjalo u razdoblju poraća samo usputno, bez ulaženja u važnost njegova lika i djela. Ovom inicijativom mijenja se pristup poučavanju i postiže se nova paradigma: ističe se da je zagrebački nadbiskup kardinal Stepinac važan čimbenik u hrvatskom društvu od početaka njegovog djelovanja pa sve do smrti”, istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.


Autor: CroExpress/IKA Datum objave: 11.02.2021.