Autor: Zoran Stupar

U Berlinu će se 2. i 3. svibnja održati prvi europski sajam fokusiran isključivo na tzv. underground. Ime sajma je ‘Underground Europe’, a organizator – Hrvat.

– Osim što će se moći razmjenjivati ploče, ‘Underground Europe’-om želimo stvoriti zajednicu nezavisnih entuzijasta vinila i pružiti im prostor gdje se jednom godišnje mogu okupljati, razmjenjivati priče, slušati glazbu i pričati o njoj. Mjesto gdje mogu doći u doticaj s ljudima koji imaju glazbene trgovine, internet trgovine, nezavisne diskografske kuće, koji sviraju u bendovima ili su jednostavno veliki ljubitelji underground vinila – kaže nam organizator događaja, hrvatski iseljenik u Berlinu, Dario Adamić.

Što je uopće underground glazba? Riječ je o glazbi miljama udaljenoj od tzv. ‘mainstreama’, koju glavne diskografske kuće smatraju neprofitabilnom, koju najpoznatije radio stanice ne puštaju, koja svjesno ne želi biti komercijalna i dopadljiva masama. Uglavnom se izdaje od strane nezavisnih diskografskih tvrtki u malim tiražama. Ako govorimo o vrstama glazbe, to su obično punk, indie, garage, hardcore, grind, noise, dark wave i druge.

– Berlin živi underground kao nijedan drugi grad na svijetu. Čak i kad je bio politički i kulturno izoliran, Berlin je imao underground scenu koja se razvijala i privlačila pozornost svijeta. Današnji kozmopolitski Berlin je naličje underground scene i davno je preuzeo primat od Londona, koji je preskup i previše ‘trendy’ za male izdavače, DIY glazbene trgovine i bendove koji nakon probe preferiraju Augustiner za 1,20 eura od Guinnessa za 4 funte – pojašnjava nam Dario. 
0-1427739274.jpg‘Underground Europe’ održava se 2. i 3. svibnja. Zanimljivo je napomenuti i kako je autor plakataGoran Sudžuka, hrvatski crtač stripova svjetskog glasa
Zanimljivo, u gradu u kojem ljubitelji undergrounda ponekad ne mogu odlučiti na koncert kojeg od omiljenih bendova će ići tu večer, gdje se glazbene trgovine otvaraju unatoč negativnim trendovima u svijetu, gdje napuštate klub tako kasno da ćete ujutro naletjeti na ljude koji idu na posao, dosad nije bilo ovakvog sajma. Dario se potrudio da to promijeni.

– Oni kojima nikad nije palo na pamet zamijeniti hrapav zvuk crne plastike hladnim zvukom kompjutorskih datoteka, sada mogu povećati svoje kolekcije i družiti se s ljudima koji razmišljaju poput njih, okruženi tisućama vinilskih ploča koje proizvode nebrojene nezavisne izdavačke kuće diljem svijeta. Prvi vikend svibnja je rezerviran za underground, dođite – poziva Dario. 


SAZNAJTE VIŠE
Ukoliko želite saznati više o događaju, bacite oko na Facebook event, službenu web stranicu i Facebook grupu.


Datum objave: 30.03.2015.