Na austrijskoj crvenoj listi zemalja za koje vrijede strožija pravila se nalaze Hrvatska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Austrijsko Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača objavilo je pravilnik o tome što vrijedi na povratku u Austriju nakon blagdana.

Još jednom vrijedi napomenuti kako je od 19. prosinca na snazi stroži režim ulaska u zemlju gdje se dobiva odluka o desetodnevnoj obveznoj karanteni ako putnik dolazi iz zemlje koja se nalazi na ‘crvenoj listi’ prema incidenciji ECDC-a. Budući da je situacija s koronavirusom u svijetu dramatična, ova odluka vrijedi skoro za sve zemlje Europe. Na crvenoj listi se nalaze Hrvatska i sve zemlje Zapadnog Balkana, a na listi se ne nalaze: Australija, Finska, Irska, Island, Japan, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, Urugvaj i Vatikan.

Desetodnevna karantena se nakon petog dana može prekinuti negativnim PCR testom ili testom na antitijela.

Humanitarne snageposlovni putnici, pratnja osoba iz medicinskih razloga, osobe koje u zemlju ulaze radi ispunjavanja obvezne sudske ili službene dužnosti te diplomati su izuzeti odluke o obveznoj karanteni, ali moraju prikazati negativan PCR test ili test na antitijela ne stariji od 72 sata na ulazu u zemlju. Ako ne mogu prikazati ovaj test, za njih vrijedi odluka o desetodnevnoj karanteni.

Peti dan karantene smijete napustiti svoje prebivalište kako bi se testirali. Testiranje je moguće u raznim laboratorijima, ljekarnama i lokalnim mogućnostima. Listu svih laboratorija možete pronaći ovdje, a listu svih ljekarni koje nude testove pronađite ovdje.

Napuštanje karantene je moguće i zbog privremenog odlaska iz zemlje.

Što se maloljetne djece tiče, ako sami putuju, moraju u desetodnevnu karantenu. Djeca do 10. godine, koji putuju s odraslim osobama, izuzeti su obaveznog testiranja na ulazu u zemlju.

Ulaz u zemlju je zbog posebnih obiteljskih razloga moguć bez ograničenja. Ovdje se može raditi o teškim bolestima, smrtnim slučajevima, sahranama i rođenjima. Prilikom kontrole na granici moraju imati sa sobom jedan od sljedećih dokumenata: kopiju smrtnog lista, pozivnicu za sprovod, potvrdu iz bolnice, kopiju rodnog lista, datum dospijeća aktivnosti i/li liječničku potvrdu.

Osobe koje žive u pograničnom prostoru i koji zbog pomoći svojim članovima obitelji putuju u Austriju su izuzeti posljednjih mjera karantene. Isto vrijedi i za osobe koje žive u inostranstvu, ali rade u pograničnom prostoru u Austriji.

Na upit kroativ portala o tome što vrijedi za osobe koje su preboljele koronavirus, Ministarstvo zdravstva je odgovorilo da se poslužimo stranicom na kojoj se nalaze sva pitanja i odgovori. Nažalost, na stranici konkretan odgovor na ovo pitanje ne piše, no u jednoj rečenici je spomenuto kako “pozitivni rezultat testa na antitijela ne može prekinuti karantenu“, zbog čega pretpostavljaju da je ovaj dio indirektni odgovor na pitanje.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.12.2020.