Što čini jednu državu socijalno osjetljivom? Pravo je vrijeme da saznate.

Zašto je Njemačka tako uređena država? Mnogi će reći da je to zato što imate sigurnost dok ste na poslu, i kada ste nezaposleni. Znate da nikada nećete ostati gladni. 

A znate li kako je Njemačka postigla to da su jedna od socijalno najosjetljivijih država na svijetu? 

Odgovor leži u vrhunski uređenom socijalnom osiguranju, piše na blogu Projekt Njemačka. Ono u Njemačkoj funkcionira na takav način, da međusobnom komunikacijom različitih državnih tijela svaka osoba zna da će se za nju pobrinuti. Na blogu, uz mnoštvo linkova na korisne članke pojasnili su socijalni sustav. Prenosimo vam članak u cijelosti:

 

Što je socijalno osiguranje?

Socijalno osiguranje ili Sozialversicherungsnummer broj je od 12 znamenki koji dobivate u trenutku kada se prvi puta prijavite za posao u Njemačkoj. 

On služi za identifikaciju svih fizičkih osoba koji su članovi obveznog mirovinskog osiguranja, te se tu čuvaju podaci za kasniju mirovinu. 

Socijalno osiguranje jedan je od 4 najbitnija broja koja dobivate kada se u Njemačku doselite. Ostali brojevi o kojima možete čitati su: IBAN (broj računa u banci), zdravstveno osiguranje i porezni broj. 

Što proizlazi iz socijalnog osiguranja?

Broj socijalnog osiguranja dobivate jednom, i kada ste ga dobili, bitno je da ga čuvate do kraja života, jer se na njemu nalaze svi podaci koji će vam za kasniju mirovinu biti važni, i koji se tu čuvaju. 

Neki od podataka na polici socijalnog osiguranja su svakako godine radnog staža, godine školovanja, vrijeme provedeno na roditeljskom dopustu – Elternzeit…

Broj socijalnog osiguranja je ponekad naveden i na platnim listama, međutim, ne koriste ga svi poslodavci.

Za sve koji rade u građevini i ugostiteljstvu, obavezno imajte svoj broj kraj sebe u slučaju da dođe granična kontrola (Zoll). Oni na takav način provjeravaju radi li netko “na crno”. 

Koje beneficije dobivamo kada smo socijalno osigurani?

U trenutku kada se zaposlite u Njemačkoj i vaš posao zahtjeva socijalno osiguranje (u tekstu kako sam izgubio 2800 € saznajte koji posao ne zahtjeva socijalne doprinose), tada iz tog osiguranja proizlaze ostale beneficije. 

Te beneficije su odvajanje za Agentur für Arbeit u slučaju nezaposlenosti, mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje u slučaju nemogućnosti rada i osiguranje u slučaju nesreće. 

Odjel za ljudske resurse vaše tvrtke to bi trebao napraviti automatski kada krenete s poslom – pod uvjetom da ste u Njemačkoj zdravstveno osigurani. 

Vaša prva plaća odredit će iznos koji vi i vaš poslodavac plaćate za socijalno osiguranje. Na vašoj platnoj listi vidite jeste li zapravo prijavljeni na socijalno osiguranje. 

 

Socijalno osiguranje i mirovina 

Znate li da imate pravo prenijeti mirovinu iz neke druge države? To vrijedi samo za osobe koje su mirovinsko osiguranje uplaćivale u Europskoj uniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, i to samo u slučaju da ste u jednoj od tih država proveli minimalno 1 godinu. 

Za takvo nešto treba vam dokument PD U1, a takav dokument u slučaju rada u Republici Hrvatskoj daje vam HZZ, na adresi Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, a na njihovoj web stranici možete zatražiti izdavanje U1 obrasca ovdje.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.12.2020.