Autor: Z.S.

Dokaz o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika je jedan od preduvjeta za izdavanje viza za duži boravak građana BiH u Njemačkoj. U posljednje vrijeme podnositelji zahtjeva Njemačkom veleposlanstvu u Sarajevu dostavljaju sve više krivotvorenih certifikata Goethe-Instituta, objavilo je veleposlanstvo.

No, krivotvoritelji nailaze na problem. Pošto Goethe-Institut Njemačkom veleposlanstvu dostavlja spisak sa imenima ljudi koji su položili ispit, ove krivotvorine se otkrivaju čak i onda kada su dobro napravljene.

Iz veleposlanstva pojašnjavaju da, ako se dostavi falsificirana dokumentacija, zahtjev, naravno, mora biti odbijen. Osim toga, oni koji su predali lažni certifikat dobijaju od Goethe-Instituta zabranu polaganja ispita u razdoblju od jedne godine. Uz to im prijete i pravne posljedice.

‘Novac koji se daje za krivotvorinu je bolje uložiti za pohađanje tečaja jezika’, rekao je Jens Wagner, glasnogovornik Njemačkog veleposlanstva. Direktorica instituta, Charlotte Hermelink, dodala je kako su ‘dovoljno poznavanje jezika i odgovarajući certifikat važni koraci za uspješnu integraciju’.

Datum objave: 19.03.2015.