Autor: Hina/CroExpress

Izložba tridesetak rukotvorina koje su čuvarice baštine iz udruge Zlatne niti Gunje spasile iz prošlogodišnje poplave otvara se u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču.

Na izložbi ‘Zlatne niti Gunje’ izložene su slike, narodne nošnje, dvije lutke u gunjanskoj nošnji, narukvice, ogrlice i drveni broš buba mara, boce, ručne torbice te tri zlatoveza s tragovima šteta od poplave, koje još čeka obnova.

‘Izlažemo zlatoveze koje smo spasili iz poplave, svaki ručni rad ima svoju priču, ali tužnu’, izjavila je Hini u srijedu u Hrvatskom domu predsjednica udruge Zlatne niti Gunje Ana Radan. ‘Ovo je izložba našeg kulturnog blaga spašenog iz vodenog vala koje smo zaželjeli prikazati u Beču’, dodala je.

Samozatajnim ženama iz gunjanske udruge, koje su stotine sati i mnogo truda uložile u spašavanje dragocjene baštine slavonskog zlatoveza, to je omogućila udruga za podršku i poticanje zajedništva ‘Hrvatska pomaže’ u suradnji s Maticom iseljeništva.

Na čelu te udruge, čiji su osnivači gradovi Zagreb Osijek i Dubrovnik je Đurđa Adlešić, koja je izrazila zadovoljstvo što je izložba organizirana u Beču.

Članice udruge Zlatne niti Gunje, predstavnici grada Osijeka i Matice iseljenika posjetili su u utorak navečer i hrvatsko veleposlanstvo u Beču gdje ih je primio veleposlanik Gordan Bakota.

‘Otvorenje izložbe bitan je događaj za promicanje hrvatske kulturne baštine s kojom se možemo dičiti’, rekao je Bakota na prigodnom domjenku. Dodao je da će otvorenje izložbe biti prigoda za druženje s gradišćanskim Hrvatima i Hrvatima koji žive i rade u Beču naglasivši važnost slanja daljnje pomoći stanovništvu stradalom u poplavama.

Predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport Miroslav Piplica rekao je da je ta zajednica do sada poslala 390 kamiona humanitarne pomoći za Posavinu i Gunju te najavio nastavak slanja pomoći.

Udruga ‘Zlatne niti Gunje’ utemeljena je 2009. godine i ima 25 članica koje je obnova rukotvorina uništenih u poplavi još čvršće povezala.

Organizator izložbe, koja ostaje otvorena do 17. ožujka je bečka udruga ‘Riječ-boja-ton’ u suradnji s Hrvatskim centrom. Dio izložaka bit će ponuđen za prodaju.

Datum objave: 11.03.2015.