Autor: Z.S./matis.hr

Trinaest hrvatskih iseljenika iz Švicarske, Švedske, Kanade, Francuske, Portugala, Urugvaja i SAD-a ovog će proljeća preko interneta, na daljinu učiti hrvatski jezik. To im omogućava Hrvatski internetski tečaj (HiT-1) koji se ove godine održava po jubilarni, deseti put.

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE započeli su 9. ožujka novi ciklus HiT-1, on-line tečaja hrvatskoga jezika. Hrvatski internetski tečaj prvi je sveučilišni on-line tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj. Radi se o projektu koji omogućuje učenje hrvatskoga jezika Hrvatima koji nemaju mogućnosti doći na tečaj u Hrvatsku ili su im mogućnosti učenja hrvatskoga u domicilnoj zemlji ograničene, piše matis.hr
Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011.  Do danas je tečaj pohađalo 60 polaznika iz 24 zemlje (Venezuele, Argentine, Perua, SAD-a, Belgije, Rusije, Švedske, Grčke, Kanade, Australije, Urugvaja, Ekvadora, Njemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Španjolske, Austrije, Brazila, Poljske, Švicarske, Novog Zelanda i Hrvatske).

Tečaj HiT-1 oblik je učenja na daljinu, provodi se putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar). Sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof., Maša Musulin, prof. i Zrinka Kolaković, prof., ujedno i autorice tečaja. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran.

Ovogodišnji proljetni e-tečaj upisalo je 13 polaznika koji će pratiti nastavu i u njoj sudjelovati iz svojih domova u Švicarskoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Francuskoj, Portugalu, Urugvaju i SAD-u. Tečaj traje do 31. svibnja 2015. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori već sada najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 14. rujna do 6. prosinca 2015. 

Datum objave: 09.03.2015.