2. studenoga 1991. velikosrpske postrojbe izravno su napale i napravile masovni pokolj u vukovarskom naselju Lužac.

U povodu obilježavanja 29. obljetnice stradanja, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u pratnji suradnika, položio je vijenac i zapalio svijeću u sjećanje na sve poginule branitelje i civile.

”Vukovarska kalvarija je Veliki petak hrvatske državnosti”, istaknuo je u svom govoru Milas.

Pao stožerni kamen obrane Vukovara – Lužac

Kad je palo vukovarsko naselje Lužac, može se govoriti o početku kalvarije hrvatskih stanovnika i branitelja grada Vukovara.

Okupacijom Lušca tada je višestruko nadmoćniji agresor “presjekao” komunikaciju hrvatskih branitelja i izbio na Priljevo, na Dunav, čime je razdvojen Vukovar od četvrti Borovo naselje i “razlomljena” dotad jedinstvena obrana grada. To se pokazalo i presudnim te je dva tjedna kasnije, 18. studenoga 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i razaranja, slomljena obrana Vukovara i grad je pao u ruke okupatora.

Sami Luščani su platili zbog agresorove nemoći što nisu uspjeli, kako su zbog vojne nadmoći planirali, olako osvojiti Hrvatsku i pretvoriti je u Veliku Srbiju.

Štoviše, u tako iznimno teškim i nepovoljnim okolnostima, hrvatsko stanovništvo vukovarskog kraja je hrabro ustrajalo na putu obrane vlastitih života hrvatske samostalnosti.

Lužac – Odmazda Srba bila je planirana i smišljena

Uslijedila je velika velikosrpska odmazda koja je bila planirana i smišljena.

Izvršile su ju postrojbe predvođene pobunjenim Srbima i JNA uz pomoć paravojnih postrojbe četnika i arkanovaca. Najteži i najbolniji dio je bila izdaja domaćih Srba. Oni su izravno prokazali domaće stanovnike, a neki čak i sudjelovali u masakru nad 69 branitelja i mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga.


Autor: CroExpress, Petar Horvatić, narod.hr Datum objave: 03.11.2020.