Autor: Frančeska Liebmann / kroativ.at
U auditoriju Univerzalnog muzeja Joanneum u Grazu upriličena je 25. veljače 2015. svečanost povodom otvaranja Hrvatske čitaonice u Štajerskoj zemaljskoj knjižnici. Tako je metropola na Muri postala prvim austrijskim gradom s Hrvatskom čitaonicom koja broji preko tisuću naslova, prenosi kroativ.at.
Okupljenima su se obratili zemaljski savjetnik za kulturu Savezne države Štajerske, dr. Christian Buchmann, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, gospodin Vladimir Stojsavljević, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, Gordan Bakota, te sami inicijator ovog hvale vrijednog poduhvata – počasni konzul Republike Hrvatske u Štajerskoj, dr. Nikolaus Hermann.
U realizaciji ovog višegodišnjeg projekta svesrdno je učestvovala i nazočna dr. sc. Zdenka Werber, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji, a velikodušno su pomogli i dužnosnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, zatim Dubravka Đurić Nemec, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Ministarstva za kulturu RH, dr. Damir Barbarić, potpredsjednik Matice hrvatske i akademik Stjepan Šešelj, urednik Hrvatskog slova.
U govorima je, među ostalim, istaknuta izvrsna suradnja Hrvatske i Austrije te je naglašeno kako obje zemlje postižu značajne rezultate u međusobnom obogaćivanju osobito na području kulture. Živa potvrda toj činjenici je i gospodin Jakša Buljubašić, operni pjevač Opere Graz i voditelj Klape Graz, koji je dvjema pjesmama uveličao današnje slavlje. Naposljetku su gosti imali prigodu uživati u dojmljivim tekstovima ugledne hrvatske spisateljice porijeklom iz Vukovara, Ivane Simić Bodrožić, koje je ona osobno čitala.
Spomenimo da se Štajerska zemaljska knjižnica nalazi u sklopu Univerzalnog muzeja Joanneum, koji se ranije zvao Zemaljski muzej Joanneum i koji je najstariji muzej u Austriji. Dakle, Hrvatska čitaonica uistinu je dobila novi reprezentativan dom i sad ostaje njenim čitateljima da koriste blagodeti koje im ona nudi i udome u svojim srcima djela renomiranih hrvatskih književnika.

Datum objave: 02.03.2015.