‘Matice’ iz tih godina pune su izjava iseljenika u kojima izražavaju divljenje razvojem socijalističke Jugoslavije i Hrvatske u njoj.

U susret Virtualnom muzeju hrvatskog iseljeništva – zemlja razočaranja, portal Matis.hr objavio je kako se pisalo, odnosno skrivalo stvarno stanje zemlje i razočaranje iseljenika davnih 50-ih godina 20. stoljeća. 

‘Matice’ iz tih godina pune su izjava iseljenika u kojima izražavaju divljenje razvojem socijalističke Jugoslavije i Hrvatske u njoj. Da je bilo i suprotnih dojmova, razočaranje viđenim iz ‘Matica’ je teško razaznati. Tu i tamo može se razabrati tihi glas nezadovoljstva stupnjem razvoja krajeva koje su iseljenici posjećivali.

O tome govori članak ‘Razgovor s Johnom Barisichem iz New Orleansa’ u ‘Matici’ br. 3 iz 1955.

U njemu Barisich izražava razočaranje zaostalošću dalmatinskih sela koje je posjetio, naspram životnog standarda koji on uživa kao običan ribar u Americi.

Matičin suradnik, profesor Otokar Lahman,u fiktivnom razgovoru opravdava postojeće stanje. Deset godina poslije rata Lahman pravda seosku zaostalost ratnim razaranjima i činjenicom kako su Amerikanci oprostili ratne reparacije Italiji i Njemačkoj. On nabraja i uspjehe jugoslavenske industrije.

Na kraju ističe kulturnu nadmoć Europe nad Amerikom nasuprot potonje koja je u bjesomučnoj trci za materijalnim dobrima. Premda se, u fiktivnom razgovoru, Barisich na kraju složi s Lahmanom, argumentacija potonjeg je vrlo neuvjerljiva.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.08.2020.