Autor: Z.S./ de.mvep.hr

U München je, prema podacima Hrvatske katoličke župe München, prošle godine doselilo oko 10 tisuća Hrvata. Sada ih u glavnom gradu Bavarske živi više od 50 tisuća. Znate li koje poslove za Hrvate u Bavarskoj obavlja Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu? Izdvojili smo ih osam koji bi vam nekad mogli zatrebati.

#1 Ovjere
Generalni konzulat RH izvršava ovjere potpisa državljana RH (uz predočenje valjane hrvatske putovnice ili osobne iskaznice) na punomoćima, izjavama i na određenim vrstama ugovora te vrši ovjeru istovjetnosti preslika (prijepisa) s izvornikom.

#2 Putovnice

Zahtjev za izdavanjem putovnice podnosi se osobno u prostorijama GK RH München u uredovno vrijeme.

Zahtjevu je potrebno priložiti:
– putovnicu,
– jednu biometrijsku fotografiju visoke kvalitete veličine 35 x 45 mm, svijetla pozadina – na glatkom i sjajnom papiru ne stariju od 6 mjeseci,
– potvrdu prijave boravka u Bavarskoj ili staru dozvolu boravka kojoj nije istekao rok valjanosti.

#3 Prijava rođenja djeteta

Zahtjev za prijavu djeteta u državnu maticu rođenih i knjigu državljana RH podnosi jedan od roditelja (onaj koji je hrvatski državljanin, ako nisu oba roditelja hrvatski državljani)

Za prijavu rođenja djeteta potrebno je priložiti sljedeće dokumente:

– obrazac za prijavu (u GK)
– izvadak iz matice rođenih djeteta izdan na međunarodnom obrascu (međunarodni rodni list)
– dokaz o državljanstvu roditelja (hrvatska putovnica ili domovnica)

Novorođeno dijete upisuje se u maticu rođenih i knjigu državljana prema mjestu prebivališta roditelja.

#4 Prijava sklopljenog braka

Hrvatski državljani koji su pred nadležnim tijelima SR Njemačke sklopili brak mogu preko Generalnog konzulata prijaviti sklapanje braka u maticama vjenčanih u RH.
Zahtjevu je potrebno priložiti:

– izvadak iz matice vjenčanih na međunarodnom obrascu (internacionalni vjenčani list),
– putovnicu,
– dokaz o dozvoli boravka u SR Njemačkoj,

Sklopljeni brak upisuje se u matičnom uredu prema mjestu prebivališta bračnih drugova.

#5 Prijava smrti

S obzirom da njemačke vlasti samo u nekim slučajevima prijavljuju smrt hrvatskih državljana, za prijavu smrti odgovorni su članovi obitelji pokojne osobe. Smrt se preko Generalnog konzulata može prijaviti uz izvadak iz matice umrlih izdan na međunarodnom obrascu (međunarodni smrtni list). Pri podnošenju zahtjeva za upis u maticu umrlih potrebno je donijeti na poništenje putovnicu i osobnu iskaznicu pokojnika bez obzira na njihov rok važenja.

#6 Vjenčanje

U Generalnom konzulatu brak može sklopiti isključivo dvoje hrvatskih državljana, a za sklapanje braka potrebno je sljedeće:

– najaviti namjeru sklapanja braka Generalnom konzulatu najmanje 30 – 45 dana unaprijed,
– priložiti valjane hrvatske putovnice ili osobne iskaznice,
priložiti izvadak iz matice rođenih ne stariji od 3 mjeseca (ne međunarodni, već hrvatski),
– po mogućnosti priložiti domovnice ženika i nevjeste,
– priložiti valjane putovnice ili osobne iskaznice svjedoka u postupku vjenčanja (kumova).

Ako je osoba koja namjerava sklopiti brak u Generalnom konzulatu rođena u inozemstvu i nije upisana u matične knjige rođenih u RH, potrebno je prije vjenčanja izvršiti naknadni upis u matične knjige rođenih RH. Zbog duljeg trajanja postupka upisa u maticu rođenih preporuča se upis izvršiti putem opunomoćenika ili osobno.

#7 Sprovodnice

Sprovodnica se izdaje za prijevoz posmrtnih ostataka i pokop u RH. Zahtjev za izdavanje sprovodnice u Generalnom konzulatu mogu podnijeti članovi obitelji pokojne osobe ili predstavnik pogrebnog poduzeća koje posmrtne ostatke prevozi u RH.
Zahtjevu za izdavanje sprovodnice potrebno je priložiti sljedeće:

– putovnicu pokojne osobe,
– izvadak iz matice umrlih na međunarodnom obrascu (međunarodni smrtni list) ili potvrdu o privremenom obustavljanju upisa u maticu umrlih,
– potvrdu o smrti (Todesbescheinigung),
– njemačku dozvolu za tranzit posmrtnih ostataka (Leichenpass),
– potvrdu o grobnom mjestu u RH (samo ako se radi o stranom državljaninu),
Za tranzit kroz RH (pokop u nekoj trećoj državi) nije potrebna sprovodnica RH, već samo sprovodnica države u kojoj će se obaviti pokop.

Za prijenos urne s pepelom (neovisno o državljanstvu pokojne osobe čiji se pepeo prenosi) potrebna je samo potvrda krematorija gdje je kremacija obavljena.

#8 Dostava izvadaka i potvrda iz matica RH (rodni, smrtni i vjenčani listovi, domovnice)

Izvatke iz matica RH, također rodne, smrtne i vjenčane listove te domovnice, moguće je naručiti preko Generalnog konzulata. Dostava traje nekoliko tjedana, ovisno o matičnom uredu u kojem se zatraženi izvadak izdaje.

Napomenimo na kraju kako Generalni konzulat obavlja i druge poslove – vize, stjecanje nekretnina za strance, dozvole boravka za strance…

Datum objave: 28.01.2015.