Komentar oca Lorenza Montecalve od Družbe Otaca Božanskog Poziva.

Danas su psi uzdignuti na vrlo visoku društvenu razinu. Prije nekoliko godina psi su jeli mrvice koje su padale s gospodareva stola, a danas jedu za stolom s gospodarom.

Jednom sam, u jednom napuljskom restoranu, na svoje veliko iznenađenje vidio kako je zajedno s jednim bračnim parom za stolom sjedio i mali pas.

Naravno, psi su Božja stvorenja i treba ih poštivati, ali ne i voljeti kao da su ljudska bića.

Često vidim kako muškarce i žene ljube njihovi psi. Meni je, iskreno, draže da mi ljudsko biće dade sveti poljubac.

Sjećam se da sam, prije nekoliko godina, bio na odmoru u Corvari, kao gost jednih svojih prijatelja. Jedno jutro sam bezbrižno šetao pločnikom. Preda mnom je šetala mlada žena sa svojim malim sinom i psom na uzici. Pas se svako malo zaustavljao i čuo sam mladu ženu kako opominje psa da hoda ovim riječima: ‘Hajde, sine moj, hodaj, inače ćemo zakasniti na sastanak’.

Jednom mi je jedna žena rekla da više voli svog psa, nego ljude. Naravno, Bog ljubi sva svoja stvorenja, ali se utjelovio, umro i uskrsnuo za spasenje čovjeka kojeg je On stvorio nas svoju sliku i priliku.

Često čujem da kažu: ‘Sveti Frane je volio životinje’. Naravno da ih je poštivao! Ali kao Božja stvorenja. Ako bi, međutim, vidio nekog gladnog siromaha, najprije bi nahranio gladnoga. On nije išao u trgovinu kupiti meso sa svog psa, ostavljajući siromaha da umre od gladi na pločniku.

Tko ima uho da čuje, neka čuje. Amen. Aleluja.

Autor: CroExpress/O. Lorenzo Montecalvo Datum objave: 18.08.2020.