Autor: CroExpress

Ustavni sud Republike Austrije donio je 14. srpnja 2020. niz odluka kojima je utvrđeno da su ‘epidemiološke’ mjere koje je nadležni savezni ministar za socijalna pitanja, zdravstvenu skrb i zaštitu potrošača propisao u okviru suzbijanja/ograničavanja širenja zaraze SARS-Cov-2 virusom suprotne austrijskom Ustavu.

Austrijski Ustavni sud presudio je kako policijski sat zbog koronavirusa nije bio ustavno utemeljen. Ocijelinili su i da zabrana poslovanja poslovnih prostora određene veličine nije bila zakonita. Tako je potaknuta kritika da je vlada te zemlje ignorirala zakone pri donošenje mjera tijekom epidemije.

Sud je svoju odluku donio temeljem žalbe građana protiv ministarstva zdravstva koje je branilo ljudima da borave na javnim prostorima osim ako su sami ili u društvu članova svojih obitelji.

No, to nije prva odluka najvišeg suda u Austriji. Naime, već ranije je presuđeno da je protuustavan cijeli niz restriktivnih mjera, odnosno odluka koje je donio njihov krizni stožer i ministarstvo zdravstva, piše 24sata.

Datum objave: 23.07.2020.